Hlavní obsah

Bayraktar v akci. Ukrajinci ukázali, jak dron zneškodnil ruský člun při pokusu o vylodění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské námořnictvo v neděli zveřejnilo záběry, které ukazují úspěšný zásah proti ruskému hlídkovému člunu KS-701 pomocí dronu Bayraktar TB2 turecké výroby. Při útoku podle serveru Defence Blog zemřelo šest okupantů a další dva byli zraněni.

Zásah bayraktaruVideo: Twitter/Tendar, Bez zdroje

 
Článek

„Námořní letectvo ukrajinských ozbrojených sil v severozápadní části Černého moře zničilo nepřátelský člun typu KC-701, a to při pokusu o vylodění,“ uvedlo ukrajinské námořnictvo v nedělní zprávě, na kterou odkazuje Defence Blog.

Záběry ukazují ruský člun, ze kterého se podle nich část okupantů již vylodila. Tato skupinka přitom na břehu skládá a odnáší zásoby, zatímco ta další na palubě se připravuje na vylodění.

Ve chvíli, kdy se další okupant se zásobami v ruce snaží opustit loď, zasáhne člun střela z ukrajinského dronu Bayraktar TB2 turecké výroby, která zabije šest ruských vojáků a další dva zraní.

Ukrajinské válečné loďstvo drží nad vodou Turci. Postaví mu druhou korvetu

Evropa

Ukrajinské drony

Ankara Kyjevu v posledních měsících prodala nespecifikovaný počet bezpilotních letounů Bayraktar TB2. Ty přitom prosluly už na začátku války. Jak totiž tvrdí Taras Chmut, ukrajinský bezpečnostní expert, turecké drony „zachránily zemi“ v prvních měsících války.

„Myslím, že nebýt jich (dronů TB2), v prvních měsících války bychom asi neobstáli,“ prohlásil Chmut.

Foto: Twitter/Tendar

Ukrajinský dron Bayraktar TB2 turecké výroby zasáhl ruský člun KC-701

Ten přitom stojí v čele nevládní organizace s názvem Come Back Alive (Vraťte se živí), která získala desítky milionů dolarů z crowdfundingu na dodávky vybavení pro armádu, včetně leteckých dronů. Dodal, že drony Bayraktar TB2 jsou pro Kyjev strategickou zbraní na stejné úrovni jako raketové systémy Točka-U.

Ukrajinský brigádní generál Oleksij Gromov rovněž potvrdil, že turecké bezpilotní letouny jsou spolehlivou zbraní v rukou ukrajinské armády.

„Právě díky dronům Bayraktar TB2 turecké výroby měla naše armáda možnost efektivně provádět vzdušný průzkum, včas odhalovat akce nepřítele a současně zasahovat jeho objekty,“ řekl Gromov.

Rusko zaútočilo na velký ukrajinský obilný přístav. Pár hodin před jednáním Putina s Erdoganem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám