Hlavní obsah

Bachmut v plamenech. Ukrajina viní Rusko z útoku fosforovou bombou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci obvinili Rusy, že v noci na sobotu použili u Bachmutu zápalnou munici. Na záběrech, které zveřejnila ukrajinská armáda, je vidět východoukrajinské město v plamenech poté, co bylo ostřelováno něčím, co vypadá jako bílý fosfor. Informovala o tom ukrajinská média či britská zpravodajská stanice BBC.

Ukrajina obvinila Rusko z útoku zápalnou municí na BachmutVideo: Velení speciálních operací ozbrojených sil Ukrajiny (Командування Сил спеціальних операцій ЗС України)

 
Článek

Ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že útok fosforem se zaměřil na „neobsazené oblasti Bachmutu“.

Kyjevské velení speciálních sil dodalo, že ruské síly nadále „ničí město“.

K útoku mělo dojít v noci z pátku na sobotu. Záběry, pořízené zřejmě z dronu, ukazují výškové budovy pohlcené plameny. I další videa zveřejněná na sociálních sítích ukazovala zuřící ohně.

Samotné zbraně s bílým fosforem nejsou zakázány, ale jejich použití v oblastech, kde žije civilní obyvatelstvo, je považováno za válečný zločin, připomíná BBC. Vytvářejí rychle se šířící požáry, které je velmi obtížné uhasit.

Sestřelili jsme nad Kyjevem hypersonický kinžal, potvrdili Ukrajinci

Zahraniční

Rusko bylo obviněno z jejich použití již dříve, Moskva ale nikdy použití bílého fosforu nepřiznala.

Bachmut už není taková priorita?

Zprávy o zápalné munici se objevily po poměrně emotivním vystoupení šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který avizoval brzké stažení svých vojáků z Bachmutu.

Kyjev ovšem upozornil, že Rusové budou chtít dobýt Bachmut kvůli oslavám porážky nacistického Německa, kterou Rusko slaví 9. května, tedy v úterý.

Ovládnutí Bachmutu už zřejmě není pro Moskvu prioritou

Válka na Ukrajině

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě uvedl, že ovládnutí Bachmutu už zřejmě není pro ruské ministerstvo obrany takovou prioritou a soustředí se teď spíše na obranu proti očekávanému ukrajinskému protiútoku. To má právě do potenciálně složité situace stavět wagnerovce, kteří se na mnohaměsíčních bojích o Bachmut z velké části podíleli.

Prigožin v posledních dnech zveřejnil několik videí, v nichž rozezleně tvrdil, že jeho skupina k 10. květnu od Bachmutu stáhne své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Znovu v nich také kritizoval vedení ruské armády i ministerstvo obrany.

Prigožin už je ve videu vyloženě nepříčetný: Šojgu, Gerasimove, kde je sakra munice?Video: Reuters

Za nejasné ISW považuje, jestli se Prigožin skutečně chce z Bachmutu stáhnout, nebo se jen svými prohlášeními snaží zvýšit tlak na ruské ministerstvo obrany, aby jeho skupině poskytovalo větší pomoc, především ve formě dělostřeleckých granátů.

Wagnerovci se 10. května stáhnou z Bachmutu, oznámil PrigožinVideo: Reuters

Wagnerovce by mohli nahradit v Bachmutu kadyrovci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám