Hlavní obsah

Ankara podporuje Zelenského 10bodový mírový plán, řekl šéf turecké diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou založená na 10bodovém návrhu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Během návštěvy Jižní Afriky to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu. Rusko je podle něj jednáním otevřeno.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu

Článek

„Rusko nyní říká, že je připraveno k jednání. Zelenskyj navrhl 10bodový mírový plán. My jako Turecko tento plán podporujeme a pokračujeme v naší práci,“ prohlásil šéf turecké diplomacie podle agentury Anadolu.

Turecko se od začátku ruské invaze na Ukrajinu snaží vystupovat jako částečně neutrální hráč a možný zprostředkovatel dialogu. Podle úterní zprávy turecké agentury Anadolu o tom mluvil ministr Çavuşoğlu i při rozhovoru s novináři v Jižní Africe. Uvedl, že Turecko se otázkou míru zabývá a že turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan od počátku usiluje jak o příměří, tak o trvalý mír.

„Naším cílem je samozřejmě trvalý mír a oboustranně přijatelné řešení. Věříme, že tato válka skončí u jednacího stolu. Čím dříve se tak stane, tím lépe,“ poznamenal.

Zelenského desetibodový plán počítá kromě jiného s kompletní obnovou územní celistvosti Ukrajiny a úplným stažením ruských vojsk z jejího území nebo se zřízením mezinárodního trestního tribunálu pro ruské válečné zločince. Právě tyto dvě podmínky jsou ale zatím pro Moskvu, která už svévolně anektovala čtyři ukrajinská území, aniž by je měla zcela pod kontrolou, nepřijatelné.

Zelenskyj chystá mírový plán

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám