Hlavní obsah

Rusové při ústupu vážně poškodili hráz Kachovské vodní elektrárny, ukazují snímky

Aktualizováno

Ruské okupační síly vážně poškodily hráz Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti, uvedla v sobotu ukrajinská televize Hromadske s odvoláním na satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Podle ní severní část přehrady a vrata zdymadel byly zničeny.

Foto: Maxar Technologies, Bez zdroje

Poškozená část přehrady Nova Kachovka

Článek

Ruský list Izvestija v sobotu na svém webu zveřejnil video údajně zachycující vyhození silničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny u Chersonu do povětří.

„Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch,“ napsal deník, aniž zmínil, že inkriminovaný most – podobně jako další mosty v Chersonu a okolí – zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Obě znepřátelené strany se vzájemně opakovaně obvinily z plánů prolomit přehradu za pomoci výbušnin, což by způsobilo zaplavení velké oblasti po proudu řeky a nejspíše způsobilo velké škody v okolí Chersonu.

To bylo jediné oblastní centrum, které Rusové dobyli po invazi zahájené na konci února, připomněla agentura Reuters. Ukrajinští vojáci osvobodili Cherson v pátek.

Záběry výbuchu se objevily i na sociálních sítích.

Rusové po stažení z Chersonu ustoupili na levý břeh řeky Dněpr, aby zaujali obranné pozice, uvedlo britské ministerstvo obrany. Při ústupu zničili několik mostů, jak ukazují satelitní snímky.

Stažení z Chersonu je podle Britů veřejným uznáním potíží, se kterým se Rusové potýkají na západním břehu Dněpru. Zároveň značně škodí pověsti ruské armády.

Na území kontrolovaném Ukrajinou se ale podle amerického Institutu pro studium války (ISW) stále nachází blíže neurčený počet ruských vojáků. Jsou tam rozptýleni a ukrajinské síly je tlačí na levý břeh Dněpru. Někteří okupanti také při stahování možná zůstali vzadu a pokouší se o partyzánskou činnost.

Okupanti si vybrali své nové hlavní město Chersonské oblasti. V uctivé vzdálenosti od Chersonu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám