Hlavní obsah

Dejte najevo, že chcete jednat, nabádají Ukrajinu Američané

• Aktualizováno

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci. Uvedl to list The Washigton Post s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s těmito rozhovory. Podle zdrojů není cílem požadavků amerických úředníků dotlačit Ukrajinu k jednacímu stolu, ale je vypočítavou snahou zajistit, aby si Kyjev udržel podporou dalších zemí, které čelí obavám voličů z pokračování války několik dalších let.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Jednání podle listu ukazují na složitost pozice Bidenovy vlády v otázce Ukrajiny. Američtí představitelé veřejně slibují, že budou Kyjev podporovat obrovskými částkami pomoci tak dlouho, jak to bude nutné, a zároveň doufají v řešení konfliktu trvajícího osm měsíců, který si vyžádal velkou daň na stavu světové ekonomiky a vyvolal obavy z jaderné války.

Podle listu američtí představitelé sdílejí hodnocení svých ukrajinských protějšků, že Putin to nemyslí s jednáními vážně. Zároveň ale přiznávají, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jednat s Putinem vyvolal znepokojení v některých částech Evropy, Afriky a Latinské Ameriky, kde jsou dopady války na náklady na potraviny a pohonné hmoty nejvíce patrné.

Biden: Vyhrožují mi, že mě impeachnou

Zahraniční

„Únava z Ukrajiny je u některých našich partnerů skutečná,“ citoval list jednoho ze zdrojů. Podle listu však američtí představitelé věří, že Zelenskyj podpoří jednání a přistoupí na ústupky poté, co Kyjev vytěží co nejvíce vojenských úspěchů před příchodem zimy, kdy může být následně prostor pro diplomacii.

Republikáni už konfrontaci tolik nepodporují

Národní bezpečnostní rada Bílého domu a ministerstvo zahraničí na žádost o komentář ke zprávě bezprostředně nereagovaly. Komentovat informaci odmítl také mluvčí Zelenského.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan při páteční návštěvě Kyjeva prohlásil, že podpora Ukrajiny zůstane neochvějná i po volbách do Kongresu, které se uskuteční v úterý.

Nicméně předvolební průzkumy ukazují postupnou klesající podporu mezi republikány ohledně pokračování financování ukrajinské armády. Republikáni mají přitom velké šance, že po volbách získají většinu ve Sněmovně reprezentantů, která je dolní komorou Kongresu.

Bílý dům by tak mohl po volbách čelit potížím při snahách o další vojenskou podporu. Už teď jejich závazky od začátku únorové invaze dosáhly 17,6 miliardy dolarů (431 miliard korun), což je nejvíce, co Spojené státy vydaly na bezpečnostní pomoc jinému státu od konce studené války.

Mrazivá předpověď amerického komika: Demokracie je na smrtelné posteli. Nejde to vrátit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám