Hlavní obsah

„Agresivní zombie zaplní ulice našich měst a budou zabíjet kolemjdoucí.“ Ruští lékaři jsou zoufalí z navrátilců z bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové, kteří se zúčastnili bojů na Ukrajině, se pod vlivem prožitých hrůz často vracejí jako „agresivní zombie“. Množství z nich propadlo alkoholu a drogám a dá se očekávat, že začnou zabíjet i v ruských městech. Pochmurný obrázek vylíčil ruskému serveru Novaja vkladka lékař ze Sibiře s tím, že jen v městě Kemerovo bývá každý den hospitalizováno 60 až 70 navrátilců z války.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený po vraždách ve vesnici Derevjanoje. Jeden ze zadržených byl bývalý wagnerovec

Článek

„Agresivní zombie brzy zaplní ulice našich měst. Budou masově mlátit, a dokonce zabíjet kolemjdoucí. Ale nevím, jak to odvrátit,“ vylíčil webu lékař, podle jehož odhadu na jednoho doktora v Kemerovu připadá vyšetření 200 až 250 válečných veteránů měsíčně. Jsou mezi nimi lidé po amputacích, závislí na drogách, alkoholici i lidé s psychickými problémy.

„Nejčastěji jsou závislí na amfetaminech,“ vylíčil lékař s tím, že navrátilci – často mobilizovaní proti své vůli – popisují, že stimulační látky začali brát na frontě, kde jsou běžně dostupné a kde si jimi vojáci vypomáhají proti únavě. „Z hlediska vyhlídek na léčbu a následnou socializaci je tak všechno mnohem složitější a smutnější,“ dodal s tím, že používání těchto látek přiznává „téměř každý druhý“ navrátilec.

Foto: Profimedia.cz

Město Kemerovo

Další z lékařů v Kemerovu, který rovněž mluvil pod podmínkou anonymity, vylíčil příběh muže, který se po válečné zkušenosti proměnil v násilníka. „Nikdy předtím svou ženu nebil. Z války se vrátil jako jiný člověk a žena požádala o rozvod. Tento pacient je opravdu extrémně agresivní, nedokáže se ovládat ve společnosti jiných lidí a neustále vyhledává konflikty,“ popsal.

Dodal přitom, že zmíněný člověk sloužil jako žoldnéř v nechvalně známé Wagnerově skupině. Prognóza léčby je podle něj „vzhledem ke stupni drogové závislosti a počátkům posttraumatického stresového syndromu“ špatná.

Nejlepší řešení? Sebevražda

„Co můžeme dělat? Akutní stavy řešíme pouze za pomoci sedativ,“ říká jeden z lékařů s tím, že navrátilci by potřebovali péči klinického psychologa, kterého se jim však stěží dostane. „Jsou to tisíce pacientů a hrstka lékařů a psychologů. Výsledek je, omlouvám se za cynismus, buď sebevražda, nebo ubodání během pitky. Nebo někoho oloupí, znásilní nebo zabije a skončí ve vězení. Osobně myslím, že nejlepší je první možnost. Alespoň ublíží jen sami sobě,“ dodal.

„Navíc mnozí z nich šli do války ne proto, aby bránili svou vlast, ale proto, aby se brzy dostali z vyšetřovací vazby nebo trestanecké kolonie. Už předtím to nebyli andílci. A teď jsou to většinou zvířata, omlouvám se, že to říkám tak tvrdě,“ dodal lékař. „Je to jako laciná zombie apokalypsa, normálního člověka to děsí,“ povzdechl si.

Situace ve zdravotnictví v Kemerovské oblasti je podle obou zpovídaných beznadějná, ruská invaze na Ukrajině podle nich dřívější špatný stav ještě zhoršila. Jedním z problémů je i to, že řada lékařů byla poslána do válečné zóny na okupovaných územích Ukrajiny. „A ne každý podporuje speciální vojenskou operaci a jít tam je nebezpečné. Když odmítnete, vedení řekne jediné: pokud se vám to nelíbí, dejte výpověď. Takže lékaři odcházejí,“ vylíčil jeden z lékařů webu.

Šest mrtvých, vypálené domy, násilí. Žoldnéř od wagnerovců se vrátil do rodné vsi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám