Hlavní obsah

Stavební spoření přežije. Spojí se s výměnou oken nebo čerpadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebnímu spoření hrozila téměř jistá záhuba, když ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prosazoval snížení státních příspěvků u stávajících smluv na polovinu a u nových je chtěl zcela zrušit. Nyní ale vládní koalice finalizuje dohodu, že podpora populárního produktu zůstane – pod podmínkou, že peníze půjdou na opatření k úsporám energií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Právu to nezávisle na sobě potvrdily tři zdroje obeznámené s průběhem koaličních jednání. „Dohoda směřuje k tomu, že státní podpora zůstane zachována, peníze ze stavebního spoření by však měly být účelově využívány například na výměnu oken, zateplení domu či pořízení tepelného čerpadla,“ řekl Právu bez dalších podrobností jeden z jeho zdrojů.

Ministerstvo financí dosud potvrzovalo Stanjurův plán státní podporu pro nové smlouvy stavebního spoření zrušit, nyní již tak rezolutní není.

„Úpravy parametrů stavebního spoření jsou předmětem jednání o úsporných opatřeních na úrovni koaličních stran, která budou ukončena, a konkrétní parametry konsolidačního balíčku budou představeny v následujících týdnech,“ sdělila v pátek Právu Gabriela Krušinová z tiskového oddělení ministerstva.

Příspěvek na stavební spoření není efektivní, míní Bartoš. Peníze by dal na jinou podporu bydlení

Domácí

Má ho polovina lidí

Zrušení nebo omezení státní podpory „stavebka“ bylo jedním z návrhů Národní ekonomické rady vlády, jak snížit vysoké schodky státního rozpočtu. Celková výše státních příspěvků u stavebního spoření se každoročně liší, loni dosáhla 4,3 miliardy korun. Počet nových smluv v loňském roce vzrostl o 8,1 procenta na více než 486 tisíc. Celkem má stavební spoření založeno zhruba polovina Čechů.

Zacílení stavebního spoření na renovace bydlení, zlepšení energetické účinnosti či propojení s programem Nová zelená úsporám navrhovaly vládě už několik měsíců samy stavební spořitelny. Stanjura ale ještě nedávno potvrzoval, že u nových smluv by podporu zcela zrušil. Argumentoval tím, že stavební spoření fakticky funguje jako obyčejné spoření se státní podporou bez povinnosti využít tyto peníze k bydlení nebo ke stavbě domu.

Ničemu nepomůže. Stavebním spořitelnám se nelíbí Stanjurův plán osekat státní příspěvek

Finance

Zhodnocení až šest procent

„Shoda je na tom, že by lidi za to neměli jezdit na dovolené,“ řekl teď Právu jeden ze zdrojů v návaznosti na aktuální jednání koalice.

Státní příspěvek zaručuje stavebnímu spoření jistou atraktivitu. Stavební spořitelny teď lidem nabízejí úrokovou sazbu jen kolem 2 až 2,5 procenta ročně, ale díky příspěvku od státu se celkové zhodnocení může zvednout až na zhruba šest procent.

Maximální podpora u stavebního spoření nyní činí v kalendářním roce 2000 Kč na osobu. Vypočítá se jako 10 procent částky, kterou si člověk za rok naspoří. Nejvýhodnější zhodnocení stavebního spoření tak může získat, když stranou ročně odloží alespoň 20 tisíc Kč. Díky úsporám lidí mohou spořitelny navíc poskytovat relativně výhodné úvěry.

Stanjura zvažuje nové odvody zaměstnanců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám