Hlavní obsah

MPSV chce zvýšit dávky dětem z dětských domovů i pěstounům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lidé, kteří po dovršení osmnáctého roku věku nebo konci studií opouštějí pěstounskou péči či brány dětského domova, dostanou od státu do začátku svého samostatného života více peněz. V současnosti mají nárok na jednorázový za­opatřovací příspěvek ve výši 25 000 korun, dávka by měla vzrůst o patnáct procent. Tedy na 28 750 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Článek

Počítá s tím návrh nařízení vlády připravený ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). O stejné procento se podle něj má zvýšit i opakující se měsíční příspěvek, který pobírají tito mladí lidé v době, kdy se osamostatňují, ale ještě stále například studují. To znamená, že jsou takzvaně nezaopatření. Výše této měsíční dávky nyní činí 15 000 korun, vzrůst má na 17 250 Kč.

Ministerstvo návrh odůvodňuje růstem cen a poklesem ­reálné hodnoty těchto dávek. „V případě mladých dospělých odcházejících z pěstounské či ústavní péče, pokud studují, začíná být velice obtížné ze zaopatřovacího příspěvku vyžít,“ uvedl úřad v důvodové zprávě k návrhu s tím, že navýšení odpovídá růstu spotřebitelských cen na výživu a základní osobní potřeby od poslední valorizace do 30. května letošního roku.

Růst životního minima zvýší dávky i o tisíce

Finance

Podle Michala Ďordě z organizace Vteřina poté, kde se část lidí, kteří si prošli dětskými domovy, soustřeďuje, je navýšení dobré. A to i přesto, že od května inflace mezitím vzrostla. „Jiným skupinám lidí, kteří mají jiné problémy, nebyla podpora zvyšována daleko výrazněji. Tato výše mi tedy přijde zcela adek­vátní,“ okomentoval návrh.

V důvodové zprávě k nařízení ho zaujalo daleko více to, že měsíční zaopatřovací příspěvek, který byl zaveden v lednu letošního roku, zatím pobírá jen 200 mladých lidí. „Trochu mě to znepokojuje, že není téměř vůbec využíván, a moc by mě zajímalo, proč ho ti mladí lidé, kteří na příspěvek nárok mají, nevy­užívají,“ řekl.

Je ale nutné podotknout, že mladí lidé z pěstounských rodin si mohou vybrat mezi tímto příspěvkem a prolongovanými dávkami pěstounské péče. Jednorázových zaopatřovacích příspěvků se ročně vyplatí zhruba 800.

Pekarová: Pokud někdo nemá peníze, může čerpat ze sociálních dávek

Domácí

Navýšení po 14 letech

Návrh počítá i s růstem dalších sociálních dávek. Konkrétně například měsíčního příspěvku na úhradu potřeb dítěte, které je svěřeno do pěstounské či poručenské péče. Ten se pohybuje podle věku dítěte mezi 4950 a 7260 korunami. U dětí s handicapem se pak pohybuje mezi 5115 a 9900 korunami.

Naposledy se zvyšoval v lednu 2018 a ministerstvo navrhuje valorizovat ho zhruba o 27 procent. Tedy na 6290 až 9220 Kč a 6500 až 12 575 u handicapovaných dětí.

Zvýšit by se měl i příspěvek při převzetí dítěte. Naposledy se dávka zvyšovala v roce 2008. Tedy před čtrnácti roky. Její výše je mezi 8000 a 10 000 korunami, u přechodných pěstounů je zastropována na maximálně 40 000 Kč ročně. Zvýšit by se měla o 35 procent, tedy na 10 800 až 13 500 Kč.

Návrh nařízení ještě musí projít připomínkami a musí jej schválit vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám