Hlavní obsah

Firmy už šetří na topení. Některé jdou až na limit 16 stupňů

Ve výrobních podnicích, supermarketech a dalších firmách začali méně topit, aby ušetřili za energie, jinde se na to chystají. Snížení teploty na pracovišti nedávno oznámily i úřady a ministerstva. Jak zjistilo Právo, některé hlavně výrobní závody jdou až na dolní povolený limit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pohled do výrobní haly společnosti Linet v Želevčicích

Článek

Vláda na konci září schválila kvůli energetické krizi nařízení připravené ministerstvem zdravotnictví, které dovoluje snížit minimální teplotu na pracovišti například pro pokladní či dělníky na montážních linkách ze současných 18 až na 16 stupňů Celsia.

Už loni jsme snížením teploty ušetřili 20 až 30 procent nákladů na plyn
Michal Uryč, Linet

Radikálněji se snaží šetřit výrobní závody. „Už loni jsme v reakci na zvyšující se ceny energií snížili teplotu v kancelářích i výrobních halách na hodnoty, které byly tehdy uvedeny v nařízení ministerstva zdravotnictví. Překvapilo nás, že jsme ušetřili zhruba 20 až 30 procent nákladů na plyn, kterým vytápíme,“ popsal Právu mluvčí výrobce nemocničních lůžek Linet ze Slaného Michal Uryč.

Dodal, že začali více využívat odpadní teplo z výroby a vytápění lehkými topnými oleji, plynem hodlají přitápět, jen když bude největší zima.

Podobné opatření platí i v ostravské strojírenské společnosti Witkowitz (dříve Vítkovice).

„Výrobní provozy, ale i kanceláře budeme vytápět pouze na nezbytné minimum tak, aby dle hygienických předpisů byla práce pro zaměstnance ve výrobních prostorech ještě únosná, nicméně se budeme držet minimálních hodnot,“ potvrdila ředitelka Michaela Žvaková.

„Každý stupeň navíc znamená pro jeden větší výrobní provoz navíc zhruba 1,2 milionu korun měsíčně. Zároveň to budeme zaměstnancům vysvětlovat a věřím, že situaci pochopí,“ dodala.

Ušetřit za vytápění se bude snažit také společnost Conrop Bolatice, výrobce a exportér průmyslových vaků.

Školy topí méně, ale pod dvacet stupňů nejdou

Věda a školy

„V našich výrobních závodech v Česku i na Slovensku plánujeme v zimních měsících kvůli vysokým cenám energií úsporná opatření ve vytápění výrobních prostor, a to zejména zaizolováním všech prostor a úpravou pracovišť formou mobilních stěn tak, abychom ve výrobních halách vytápěli menší prostory. Pro vytápění výrobních prostor budeme rovněž ve větší míře plně využívat technologického tepla ze strojů,“ sdělil Právu výkonný ředitel Karel Pavlíček.

Nevýrobní prostory se podle Pavlíčka budou pouze temperovat na minimální technologickou teplotu.

Ucpat všechny skuliny. Úřad vlády zateplí v rámci úspor i půdu

Domácí

Závod Spack, který v západočeské Sušici vyrábí kečupy, teplotu ve výrobě nesnižoval, je zatím nastavena na 20 stupňů. Podle provozního ředitele Čeňka Kohouška ale o několik stupňů klesla teplota ve skladech, kde se teď pohybuje kolem nuly.

„Nicméně sklady jsou poloautomatizované, takže se změna zaměstnanců moc nedotkne,“ řekl s tím, že ve společnosti aktuálně pracuje 130 lidí.

Protože Spack funguje také v noci, zaměřili se spíše na snížení nákladů za elektřinu. „Do konce roku máme ceny zafixované, ale už jsme přistoupili k opatřením. Vyměnili jsme všechna světla za úspornější LED, také pořizujeme fotovoltaiku,“ dodal Kohoušek.

Ve službách mírněji

Poskytovatelé služeb jsou v opatřeních mírnější a drží se poblíž standardů, na které byli dosud zaměstnanci a zákazníci zvyklí.

„K dosažení optimalizace využívání energií nastavujeme na našich prodejnách a v kancelářích vytápění na 19 stupňů,“ řekla Právu mluvčí řetězce supermarketů Billa Dana Bratánková. V Bille využívají systémů regulace pomocí teplotních čidel. Šetřit energiemi se ale snažili již dříve, například instalací LED osvětlení.

Podle mluvčího České spořitelny Filipa Hrubého nyní na pobočkách stejně jako v centrále vytápějí na zhruba 22 stupňů. Mluvčí nevyloučil v blízké době další opatření s cílem uspořit energie za vytápění či ohřev vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám