Hlavní obsah

Číňanka zkoušela vylákat peníze z českého podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to standardně jako prvotní obchodní kontakt. Většinovému vlastníkovi výrobní firmy v oblasti průmyslové automatizace z Karlovarského kraje napsala zhruba před šesti týdny Číňanka přes kariérní sociální síť. Uvedla, že je také podnikatelka a investorka a zaujal ji profil české společnosti, mimo jiné i proto, že v ČR jako mladá studovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zprvu to vypadalo, že bude chtít jednat o kontraktu na stroje. Česká továrna má řadu zahraničních klientů, specializuje se na průmyslové linky. „Číňanka psala, že také vlastní továrnu na boty. Měsíčně prý vyprodukuje 500 tisíc párů hlavně pro armádu,“ popsal Právu investor Vladimír Brůna, s nímž český podnik spolupracuje.

Původní profesí je auditor, a tak zpozorněl. Žena psala, že před lety byla na stáži na jedné brněnské univerzitě. Prověření netrvalo dlouho a ukázalo se, že dotyčná lže. Vedení české firmy si to ale nechalo pro sebe a čekalo, co se z toho vyklube.

„Začala posílat osobní fotky své dcery, rodičů, toho, co právě uvařila, že právě byla cvičit, záběry z golfu nebo z domova důchodců, kam si prý chodí povídat se starými lidmi,“ vylíčil Brůna. Aby druhou stranu přesvědčila, trvala žena dokonce na videohovoru.

Žena z Jesenicka chtěla zhodnotit úspory, přišla o půl milionu

Krimi

Vyprávěla v něm o svém strýci, který je šikovný a pomohl jí s rozjezdem její obuvnické továrny. Naznačila, že má v předstihu informace mající vliv na burzu v Hongkongu, že ví, jaké akcie koupit. Po dvou týdnech daný akciový titul skutečně poskočil o deset procent.

„Poté začala hodně chválit jednu investiční platformu se sídlem v Hongkongu. A o to tady šlo, vymámit z české továrny peníze,“ usmívá se Brůna. Když jí firma odepsala, že investovat peníze v cizině nikdy nebude, a naopak jí nabídla, že může ona investovat zde v Česku, tak komunikaci ukončila.

„I na Česko se zaměřují podvodné skupiny ze zahraničí, často z Číny, které se snaží vyvolat důvěru, přitom si pečlivě načítají druhou stranu. Mnozí podnikatelé, přestože jsou už obezřetnější než spotřebitelé, nakonec o sobě sami řeknou spoustu detailů, protože bez určité otevřenosti by se těžko získával nový byznys,“ potvrdil Právu bývalý kriminalista specializovaný na organizovaný zločin.

V současnosti poskytuje firmám bezpečnostní konzultace, i popisovanému českému podniku.

Navrhují i osobní setkání

Podle něho falešní zájemci o obchodní spolupráci nikdy nespěchají, komunikace vypadá přirozeně jako běžné „obchodní námluvy“ – a pak začnou našeptávat, že je škoda nepodniknout některé kroky, že část likvidity firmy by mohla mít pěkný výnos…

„V ČR operuje i několik skupin Číňanů, kteří zde působí také fyzicky, nejen přes sociální sítě a videohovory. Klidně se s vámi někdo od nich potká. Vše vypadá standardně, ale účel je jediný – vylákat z firmy peníze a investovat je někde v Asii. Ty peníze už ale tady nikdo nikdy neuvidí,“ varoval bývalý kriminalista.

Před výslovně čínskými podvody s obdobnými rysy varovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR už v roce 2015, kdy jim postupně naletělo pět desítek českých podnikatelů.

„Tuzemské firmy realizují v Číně zajímavé obchody. Občas ale podlehnou vábení čínských podvodníků. Naslibují mimořádné kontrakty, oslní velikostí – a zmizí s prvními zálohami,“ konstatovala asociace.

Podvodníci z Asie to tedy začínají zkoušet znovu. V době, kdy nejen české firmy čelí větším odbytovým nejistotám a zápolí s výpadky dodávek materiálů a komponent, a podnikatelé by tak mohli být otevřenější vůči nečekaně slibně se rýsující spolupráci – třeba s milou čínskou továrnicí.

Tresty za podvody. Hradecký soud uznal vinnými všech 20 obžalovaných

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám