Hlavní obsah

Žena z Jesenicka chtěla zhodnotit úspory, přišla o půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bezmála půl milionu korun přišla žena (61) z Jesenicka, když se rozhodla investováním zhodnotit své úspory. Zareagovala na internetovou reklamu a záhy se jí ozval muž, který se vydával za investičního poradce. Poslechla jeho pokyny a přišla o peníze. Právo o případu ve středu informovala policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Ženě se stala osudným internetová reklama nabízející výhodné investice. Rozhodla se ji využít.

„Záhy se jí ozval investiční poradce, který ji přesvědčil, aby si do svého počítače nainstalovala software pro vzdálený přístup. Pod záminkou investování od ženy postupně vylákal bezmála 500 000 korun. Když s ní později přestal zcela komunikovat, pochopila, že se stala obětí podvodníka, a obrátila se na policii,“ uvedla mluvčí.

Případ podle ní policisté vyšetřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. Pachateli hrozí v případě dopadení až pět let vězení.

Falešní bankéři s fiktivním policistou obrali po telefonu ženu z Frýdku o stovky tisíc

Krimi

Obdobné případy jsou v kyberkriminalitě jedny z nejčastějších. Kriminalisté znovu apelují na lidi, aby byli obezřetní, pokud zvažují zhodnocení svých úspor prostřednictvím investic.

„Dávejte si pozor na reklamy slibující až podezřele vysoké zisky. Podvodníci si platí reklamní kampaně s odkazy na svoje podvodné stránky. Reklamy se tak mohou objevit i na prověřených webech,“ přidala radu Šafářová.

Doporučila přitom rovněž ověřit si věrohodnost investičního poradce. „Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, tabletu nebo mobilního telefonu,“ dodala policejní mluvčí.

Podvodník vylákal z ženy z Olomouce číslo účtu a PIN, přišla o desítky tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám