Hlavní obsah

Ivan Langer

Kauza údajné korupce na SFŽP navrátila do hledáčku médií exministra vnitra Ivana Langera, jemuž voliči na jaře kroužkováním zatrhli pokračování v poslanecké, potažmo ministerské funkci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer

Článek

Nejprve jej zmínil na Michálkově nahrávce Knetig: „Na rovinu, já jsem o tom komunikoval i s Ivanem Langerem, který má na starosti centrální pokladnu (ODS, pozn. red.). A já, pokud jsem v situaci, kdy už to nebudu schopen krýt, tak já se budu muset sbalit a odejít, protože to je jediná šance, co budu muset udělat.“ Michálek dokonce o Langerovi řekl, že je hlavou „mimorozpočtového financování“ ODS.

Skrze jméno exministra také Knetig podle Michálka na něj tlačil. Michálka prosil o pomoc s tím, že Langer na něj tlačí a že je třeba věc realizovat. Langer svou roli v kauze popřel, i Nečas prohlásil, že Michálkova vyjádření jsou nepravdivá.

Když se protikorupční policie dostala k výslechu Michálka, unikly téměř okamžitě informace z výpovědi Michálka do tisku. Média tak na druhý den referovala, že o Michálkových podezřeních věděl i John a Vít Bárta (oba VV). John to potvrdil, Bárta vyvracel - zvěsti o tom, že by upozorňoval Drobila na Michálka, odmítl potvrdit i sám Drobil.

Podle Hospodářských novin redakci kontaktovali lidé z okolí Drobila i Langera a přesvědčovali ji, že nejskandálnější na celé aféře je jednání VV. Langer pak Johna kritizoval, že svým postupem mařil vyšetřování a podílel se na provokaci vůči vládnímu kolegovi i premiérovi. Vyčetl mu i to, že Drobila neupozornil, že bude nahráván. John nato prohlásil, že Langer má stále vliv na vnitro a obvinil ho, že úniky informací má na starosti právě on. Podle něj má Langer vliv i na premiéra, podle něj je totiž Nečasovým nejčastějším hostem.

Jakmile se John dověděl o schůzce Nečase s Martinů a šéfem protikorupční policie Liborem Vrbou, zostřil tlak na odvolání Martinů, jehož na místo šéfa policie Langer dosadil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám