Hlavní obsah

Víte, co umí moderní kancelářské židle? Některé simulují i populární míče

Základem pohodlného sezení je samozřejmě židle. Pohodlné v tomto případě ale neznamená, že na židli usnete, ale že i po osmihodinovém sezení z ní budete vstávat bez bolesti, bez únavy a bez pocitu rozlámanosti.

Foto: Shutterstock.com

Do správně vybavené kanceláře patří i pohodlná kancelářská židle

Článek

Jenomže kancelářských židlí je nespočet druhů a málokdo ví, podle čeho si vybrat tu správnou. Klíčem ke zdravému sezení je neomezený pohyb na židli bez tlaku na meziobratlové ploténky. Proto mají kancelářské židle funkce, které by to měly zařídit.

Protože si židli kupujeme pro sebe, musí především odpovídat naší tělesné konstrukci. Takže se nejdřív mrkneme, jakou má židle nosnost. Ta by určitě měla být o něco vyšší, než kolik vážíme. Pak přijde na řadu mechanika. Základní mechanika nabízí pouze výškové nastavení a otáčení. Taková židle sice nabídne přijatelné podmínky pro zdravé sezení, ale k osmihodinovému posezení příliš vhodná není. K tomu by měla mít ještě i jiné funkce. Tak se pojďme podívat na další druhy mechanik.

Důležité funkce

Houpací mechanika už je klasika, která umožňuje mírné pohupování. Opěrák se sedákem se přitom naklání stále ve stejném úhlu. Můžete si u ní sami regulovat tuhost houpání a židli zaaretovat v poloze, která vám momentálně vyhovuje. I tento druh židle je určen spíše pro kratší sezení. U synchronní mechaniky se opěrák se sedákem pohybují závisle na sobě – při nastavení opěráku se přizvedne zároveň i sedák. Na takové židli pak můžete sedět i déle než osm hodin, aniž vás budou bolet záda. U asynchronní mechaniky se sedák s opěrákem polohují zvlášť a takto vybavená židle nabízí velkou variabilitu sezení.

Foto: Shutterstock.com

Nenechte se při práci rušit jakýmkoliv nepohodlím způsobeným dlouhým sezením

Unikátní židle místo míče

Jasně nejlepší ze zdravotního hlediska je židle s balanční mechanikou. Pamatujete si ještě na velké gymnastické míče, na nichž jsme sedávali, aby nás nebolela záda? Tak teď už tuhle funkci zastane židle s balanční mechanikou. S její pomocí si nastavíte hlavovou i bederní opěrku, hloubkově si posunujete sedák vyplněný paměťovou pěnou, výškově nastavujete opěrák zad, opěrka nohou je výsuvná a područky se dají také regulovat. Při sezení na židli s balanční mechanikou využíváte tzv. senzomotorické stimulace neboli vychylování z rovnováhy. Ty vás nutí napínat svaly, které během sezení na klasické kancelářské židli nevyužíváte, a zároveň uvolňujete nezdravě přetěžované svalstvo.

V e-shopu kancelar24h.cz si můžete vybrat ze dvou typů balančních mechanismů a samozřejmě tu najdete mnoho dalších tipů kancelářských židlí či křesel.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám