Hlavní obsah

Záhadné zmizení majitele drogerie ze Žižkova. Zničený život už rodině nikdo nevrátí

Nebyl to žádný gangster, lichvář ani pochybný podnikatel. Luboš Novák byl obyčejným majitelem drogerie na pražském Žižkově. Když mu proto vlastní synovec nabídl v roce 2000 výhodnou směnu valut, byl Novák značně nervózní. Otec dvou dcer zmizel beze stopy 1. května téhož roku a s ním i taška s pěti miliony korun. Ani 23 let po osudném dni není zcela jasné, k čemu tehdy došlo. Začíná třídílná podcastová minisérie Zloději životů: Na dně.

Foto: Novinky

Minisérie Zloději životů: Na dně

Článek

První díl poslouchejte zde:

Druhý díl vychází v úterý 6. června, třetí pak ve čtvrtek 8. června.

Třídílná minisérie Na dně navazuje na předchozí dvě série podcastu Zloději životů s bývalým kriminalistou z prvního oddělení Janem Štočkem. Byl to právě Štočkův tým, který Novákovo zmizení po roce 2000 vyšetřoval. „Neměli jsme mrtvolu, neměli jsme místo činu, neměli jsme nic,“ přiznává Štoček, který na případu strávil roky.

„Když jsme se tehdy dozvěděli, že na tátově zmizení bude dělat tým, který řešil orlické případy, tak jsme měli snad poprvé pocit, že je vyšetřování na správné cestě,“ říká Zuzana Kosová, dcera Luboše Nováka.

Právě Kosová posluchačům velmi upřímně popisuje, čím si rodina po tatínkově zmizení musela projít. Jedním z problémů totiž byl i fakt, že velkou část peněz si Novák před domluveným obchodem vypůjčil. A netrvalo dlouho a věřitelé se začali po svých penězích shánět. Rodina přišla prakticky o všechno. Úřady Nováka navíc i několik let po zmizení považovaly za živého, což rodině přidělávalo problémy.

Minimum stop, minimum informací. Odjel snad Novák s miliony v igelitové tašce na druhou stranu světa a nechal manželku a dvě dcery bez jediného slova na Žižkově? Nebo se zapletl do typu obchodu, se kterým do té doby neměl zkušenosti?

První díl minisérie Na dně se věnuje období mezi lety 2000 a 2006, kdy zejména ke konci této doby bylo už všem jasné, že Novák se domů nikdy nevrátí. Co vypověděl Novákův synovec, který si jen několik týdnů po zmizení strýce a jeho milionů kupuje nové BMW? Mohlo Novákovo tělo skončit pohozené mezi prasaty? A proč u soudu zaznělo hned několik verzí?

Ani třiadvacet let po zmizení Nováka nemá rodina klid. „Sestra i maminka jsou na antidepresivech,“ konstatuje Kosová. Muselo to tak skončit? Autoři minisérie kromě kriminalistů a pozůstalých oslovili i odborníky na trestní právo, státní zastupitelství i samotnou soudkyni. V průběhu tří dílů tak posluchači dostanou ucelené informace o kauze, která se vymyká obyčejným případům.

Poslechněte si už nyní první díl v přehrávači v úvodu článku. Druhý díl vychází v úterý 6. června, závěrečný díl pak ve čtvrtek 8. června. Následně vyjde celá kauza i ve stručnější přepsané formě.

Některá jména v příběhu byla redakcí změněna. Informace v příběhu vychází výhradně ze vzpomínek a názorů jednotlivých aktérů. Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

První dvě série a všech 12 dílů podcastu Zloději životů najdete zde.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám