Hlavní obsah

Zatím je to legrace. Vytvoření umělého hlasu českého herce zabralo jen pár minut, podívejte se na výsledek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmach umělé inteligence (AI) se nevyhýbá ani filmům a seriálům. S nástupem moderních technologií přestává být jasné to, o čem ještě před pár lety nikdo nepochyboval. Může role herců převzít AI? I o tom debatují v novém díle pořadu V českém znění moderátor Richard Wágner, herec Zdeněk Hruška a Miloš Čermák, novinář a fanoušek umělé inteligence.

V českém znění: Zdeněk Hruška a Miloš ČermákVideo: Novinky

 
Článek

Že by slavné hollywoodské herce v minulosti mluvila v českém znění umělá inteligence, to si dovedl představit asi jen málokdo. V poslední době jsou technické možnosti na takové úrovni, že není problém dabéra nechat v klidu odpočívat, přesto jeho hlas bude mít režisér k dispozici. Může ale AI dabéry zcela nahradit?

„Jediná otázka je, jestli o to bude zájem na trhu. Jestli se lidé budou chtít dívat na filmy a seriály nadabované umělou inteligencí. Během pár let ale ani nepoznáme, že je film takto nadabovaný,“ myslí si Čermák, který ve studiu názorně předvedl, jak zní hlas šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v ruštině, připravenou měl i další ukázku s hercem a dabérem Hruškou, který propůjčil hlas třeba oblíbenému Boratovi.

„V té ukázce bych se místy nepoznal. Mě to fascinuje, a zároveň děsí. Pořád si ale myslím, že přidaná hodnota skutečných herců bude znát,“ říká Hruška. S tím ale druhý host souhlasí jen částečně, zmiňuje přitom neustálý vývoj technologie. (Ukázku najdete na videu v čase 25:25)

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Dabér Zdeněk Hruška

Ondřej Hejma: Na zahraniční filmy byli nadržení všichni. I komunisti

Podcasty a pořady

O tom, že umělá inteligence ve filmovém a seriálovém průmyslu může být dvojsečnou zbraní, svědčí i dva příklady z praxe. Kdo by nemiloval dabing v podání Františka Filipovského, jehož ztvárnění Louise de Funèse je minimálně pro Čechy snad lepší než originál. Díky novým technologiím by hlas Filipovského mohl oživnout a opět dabovat.

„Jsou asi čtyři filmy s Funèsem, které pan Filipovský už nestihl nadabovat. Kdyby třeba dala rodina souhlas a s využitím umělé inteligence by se to dokončilo, to by mě bavilo,“ uvažuje Hruška.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby se ve filmech objevoval dabing vytvořený umělou inteligencí?
Ano, vadilo.
34,9 %
Ne, nevadilo.
61,8 %
Je mi to jedno, filmy s dabingem nesleduji.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1439 čtenářů.

Spousta dalších známých hlasů by však mohla být ukradena a zneužita k nejrůznějším účelům bez jakékoliv kontroly. Právní mantinely přitom nejsou ve světě zatím zcela nastaveny.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Novinář Miloš Čermák

Podívejte se na nový díl pořadu V českém znění na videu, poslouchat můžete i v audio přehrávači.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám