Hlavní obsah

Trendy v porodnictví? Soukromí rodičky nebo pojídání placenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko patří už dlouhá léta ke světové špici v oblasti porodnictví. Doby, kdy novorozeňata umírala a rodičky rodily v nepříjemném prostředí takzvaných hekáren, jsou už pryč. Do podcastu Neklepat! přijal pozvání vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Koucký, který pohovořil nejen o pokrocích v oblasti porodnictví, ale také o trendech, jež rodičky v tomto tisíciletí vyžadují. Některé jsou překvapivé.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Bojí se ženy bolesti z porodu, proto volí císařský řez? (4:15)
  • Průlom u žen s předčasně odtékající plodovou vodou (8:50)
  • Jak se zjišťuje riziko předčasného porodu? (14:34)
  • Ve velkých městech rodí první dítě po 30. roce života, v menších městech jsou to mladší ročníky (19:07)
  • Porodní asistentky místo lékařů (22:05)
  • Má pojídání placenty nějaké zdravotnické benefity, má smysl uchovávat pupečníkovou krev? (25:15)

Ročně v Česku proběhne zhruba 100 tisíc porodů, z toho 8 procent tvoří porody předčasné. Čeští neonatologové patří ke světové špičce. „Perinatální mortalita, což je součet mrtvě narozených dětí a dětí živě narozených, které zemřou po porodu, měřeno na 100 tisíc živě rozených dětí, v těchto číslech jsme absolutní top,“ říká v úvodu podcastu Koucký.

Přirozený porod, nebo císařský řez?

Co se týká císařských řezů, je jich zhruba 25 procent, a i když se číslo může zdát vysoké, v porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na tom dobře. Podle Kouckého je přirozený porod nejlepší cestou, někdy ale rodička nemá na vybranou.

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Podcasty a pořady

„Současná medicína pomáhá v těhotenství ženám, které jsou často i velmi nemocné. V řadě situací nemůžeme doporučit rodit přirozenou cestou,“ dodává specialista v oboru gynekologie.

Zároveň lékaři vedou debatu ohledně vlivu přirozeného porodu na pánevní dno, kde může zanechat nesmazatelné stopy, u starších rodiček se toto riziko zvyšuje.

Až někdo přijde na spouštěč porodu, dostane Nobelovu cenu

Stále se neví, co je spouštěcím faktorem porodu. „Zatím neznáme spouštěcí mechanismus, je tady spousta teorii a jednou z těch nejvýznamnějších je teorie, že porod spouští miminko samo,“ říká odborník, ale upozorňuje, že u předčasných porodů tomu tak pravděpodobně nebude.

Gynekologové dnes také dokážou zachránit miminka před dosažením životaschopnosti, tedy před 22. týdnem těhotenství v případě, že mamince začne odtékat plodová voda. Lékaři ale musí zjistit, zda se opravdu jedná o odtok plodové vody, a potřeba je také vyloučit u miminka vrozenou vadu.

Foto: Novinky

Vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Koucký

Tuto možnost ale mnoho maminek nemusí vůbec znát. „Jednou z verzí je nabízet vyvolání potratu pro nejistou až nepříznivou prognózu miminka, druhou verzí je prodloužit těhotenství. Většinou ženu přijmeme ke sledování, podají se antibiotika a necháme si ji pár dní v hospitalizaci,“ vysvětluje Koucký s tím, že v případě komplikací tak mohou lékaři rychle zasáhnout.

Jakmile je to ale možné, když je miminko za hranicí 24. týdne, je rodička sledována ambulantně, což je pro nastávající maminky pohodlnější než dlouhodobá hospitalizace.

Porod mrtvého miminka je obrovskou výzvou pro výzkum

Jednou za čas se z nevysvětlitelných důvodů stane, že miminku zničehonic přestane bít srdíčko a zemře. Tato komplikace představuje veliký zármutek nejen pro ženy, ale také frustraci pro lékaře, kteří často nevědí, proč k úmrtí miminka dochází.

„Dneska víme, že většina chyb, které vyvstanou až jako špička ledovce na konci těhotenství, jsou výsledkem dlouhého skrytého procesu, který se ustanovuje na začátku,“ vysvětluje Koucký s tím, že výskyt tzv. mrtvorozenosti, která činí zhruba dvě promile, se nedaří ovlivnit.

Pití placenty nemá žádný benefit

Porodnictví zažívá také boom v trendech a přáních rodičky. Porodnice se snaží nastávajícím maminkám vycházet vstříc v nejrůznějších přáních, ať už je to porod bez lékaře pouze s porodní asistentkou v naprostém soukromí, nebo třeba netradiční přání spojená s placentou.

Rodiče nedonošeného miminka by měli být do péče zapojeni okamžitě. I když je dítě v inkubátoru

Děti

Příprava placenty na různé způsoby se stala doslova fenoménem. Mnoho žen si nechává zpracovávat placentu na všechny možné způsoby a následně ji pojídají. Myslí si, že to má zdravotnický benefit.

Podle Kouckého ale vznikla mylná představa, že savci placentu konzumují pro její přínosy, ve skutečnosti ale chtějí ochránit svá mláďata před predátorem, který by díky zanechané placentě zjistil, kde se nacházejí.

„Není prokázané, že by tam nějaký přínos byl. Je tam velký obsah bílkovin, ale rozhodně tam není nějaký benefit, který by pro matku znamenal něco nového,“ doplňuje.

Lékaři napříč státy také tvrdí, že placenta sice obsahuje mnoho živin, ale zároveň také všechny odpadní látky, které od plodu odvádí.

Muži se bojí chodit k urologovi, mnohdy se raději uchylují i k léčbě savem

Neklepat

Více o tom, jak poskočil výzkum ohledně kmenových buněk v pupečníkové krvi, co pravděpodobně způsobuje předčasný porod a zda věk rodiček ovlivňuje porod a miminko, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám