Hlavní obsah

Ondřej Kolář: Vést zdravotnictví je v ČR za trest. Babiš je brouk Pytlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana TOP 09 dostává v preferencích procenta na hranici volitelnosti, což jejího poslance Ondřeje Koláře viditelně neznepokojuje. „Je to skvělá motivace, abychom zamakali,“ odpovídá lehkým tónem. Není ale opravdu TOP 09 v krizi a kdo všechno uvažuje o spojení všech tří koaličních stran do jedné? Proč nazývá Andreje Babiše broukem Pytlíkem a bylo správné nedat Miroslava Kalouska na kandidátku do Evropského parlamentu? Jaké má důvody pro svoji vlastní kandidaturu? I o těchto tématech mluví v pořadu PoliTalk.

PoliTalk: Ondřej Kolář (TOP 09) Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Je TOP 09 v krizi?
  • Dává koalice SPOLU stále smysl a mohly by se jednou strany sloučit?
  • Udělala TOP O9 politickou chybu, když nedala Miroslava Kalouska na kandidátku do EP?
  • Může se Česká republika vydat cestou Slovenska?
  • Roztržka s Lubomírem Zaorálkem

Když se podíváme na současný stav strany TOP 09, je vaše strana v krizi?

Já bych neřekl, že je v krizi. Je to jako v životě. Jednou jste dole, jednou nahoře. TOPka, když začínala v roce 2009, tak vstoupila do českého politického rybníčku se 17 či 18 procenty.

Dnes jste na pěti a půl, možná pěti procentech. Vaše předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, kterou jste ve funkci potvrdili na sjezdu v listopadu, patří dlouhodobě mezi nejmíň oblíbené političky, důvěřuje jí 17 % lidí, navíc je na špici nedůvěry. 73 procent lidí jí nevěří podle únorového průzkumu agentury CVVM. Nemáte příliš viditelných osobností. Co se děje s TOP 09?

S TOP 09 se děje to, že je součástí vlády, která se rozhodla dělat reformní kroky, a po právu je za to neoblíbená jako každá jiná vláda, která dělá reformní kroky. Takže já to beru tak, že jsme strana, která se nebojí říkat lidem pravdu a nepříjemné věci. Navíc když proti sobě máte velmi hlasité populisty, jako je hnutí ANO, a extremisty, jako je hnutí SPD, tak samozřejmě potom prorazit s reformami je vždycky složitější.

Nejdůvěryhodnějším politikem je Pavel před Babišem a Okamurou

Domácí

Máte pocit, že vláda udělala nějaké reformy?

Vláda se o ně snaží, nemá to jednoduché. Jsme vláda, která je první vládou po druhé světové válce, která vládne v období války, která se nás bezprostředně dotýká. Tím, že Ukrajinu podporuje, že přijala ukrajinské uprchlíky atd.

Ale co domácí politika a domácí reformy? Zvládla vláda udělat nějakou zásadní reformu?

Vláda přišla s konsolidačním balíčkem, o kterém si můžeme myslet každý, co chceme…

Ono jde ale v podstatě o zvyšování daní, což slibovala, že neudělá.

Je to bohužel tak. Doba není jednoduchá. Já si myslím, že když chcete dělat reformy, tak je vždycky jednodušší, když nemáte tak širokou koalici, v jaké jsme teď. Pět stran znamená delší dohadování, delší hledání řešení. Co bych vládě ale určitě vytkl, je slabší komunikace.

Poslanci schválili konsolidační balíček

Ekonomika

Vy jste v březnu na CNN Prima News řekl, že by se vám líbila varianta jedné velké strany. To znamená, že by se partneři v rámci koalice SPOLU sloučili do jedné velké strany. Myslel jste to tak?

Ne, já jsem to myslel tak, že bych byl rád členem velké strany, která bude vyhrávat volby.

Tak to chce asi každý. Ale jak jste to myslel? Kdo by vytvořil tedy tu velkou stranu?

Mně by se strašně líbilo, kdyby TOP 09 byla velká silná strana, která bude vyhrávat volby. Ale vzhledem k tomu, co jsem řekl před chvilkou, si myslím, že se to bohužel nikdy nestane, protože my nejsme ti populisté. My lidem nemažeme med kolem pusy.

Ale myslím, že až se bude vyhodnocovat spolupráce koalice SPOLU, že logicky přijde otázka, jak dál pokračovat. Jestli jako volné spojení tří stran, nebo případné spojení v jednu velkou stranu.

Je tohle jen vaše vize, nebo je vás víc? Protože vaše předsedkyně řekla, že taková varianta vůbec není na stole.

Teď opravdu nikdo nejedná o tom, že by se tři strany spojily. Zaznamenal jsem nějaké názory politiků z dalších dvou stran, z KDU-ČSL a z ODS, že možná někdy bychom se o tom bavit mohli. Ale jak říkám, myslím, že jednou, až se bude vyhodnocovat spolupráce, tak je to jedna z logických otázek.

Ale volby jsou dá se říct skoro za rohem, jsou už v příštím roce, to už to možná vyhodnocujete, nebo ne?

My jsme vedli určitou debatu a jsem rád, že jsme se shodli na tom, že chceme, aby TOP 09 zůstala teď samostatná a silná, aby volby vyhrávala, nebo alespoň výrazně promlouvala do jejich výsledků.

Už jsme říkali, že ale teď máte kolem pěti procent preferencí. Tak jak to chcete změnit?

Tak to je přece skvělá motivace, abychom zamakali na tom, abychom těch procent měli víc.

Já chápu to, že Andrej Babiš je politik, který se rád předvádí všude možně tím, že je hrdina, který všechno zařídí, všechno dokáže, všem ukáže, jak se to má dělat. Takový trochu český brouk Pytlík.
Ondřej Kolář (TOP 09)

Říkal jste, že považujete za chybu, že TOP 09 neobsadila ve vládě žádný silový resort. Ale máte ministerstvo zdravotnictví v čele s Vlastimilem Válkem, vaším místopředsedou, a také máte Helenu Langšádlovou, ministryni pro vědu, výzkum, inovace. Zkuste mi říct nějaké zásadní téma, které se někomu z nich podařilo prosadit?

Ministerstvo zdravotnictví je trošku ministerstvo za trest. To si musíme nalít čistého vína, protože já upřímně neznám ministra zdravotnictví za posledních třicet let, který by byl populární.

Vždycky když se snažíte tento resort vést tak, aby fungoval efektivně, a snažíte se dělat reformy, tak si myslím, že nikdy nemůžete uspět.

My jsme si zvykli na takový socialismus ve zdravotnictví a myslím si, že každý ministr, který se pokusí s tím něco udělat, krutě narazí.

Dobře, takže vlastně omlouváte Vlastimila Válka, že nemohl za celou dobu té vlády v podstatě něco velkého udělat?

Vlastimilu Válkovi je vyčítánaq spousta věcí, které si myslím, že úplně ani nejsou v jeho kompetenci. Já chápu to, že Andrej Babiš je politik, který se rád předvádí tím, že je hrdina, který všechno zařídí, všechno dokáže, všem ukáže, jak se to má dělat. Takový trochu český brouk Pytlík. Všude byl, všechno zná, s každým se kamarádí a všechno dokáže. Takže ve chvíli, kdy tady byl nedostatek léků, tak věřím tomu, že Andrej Babiš by sedl do kamionu a osobně by odněkud přivezl léky. Vlastně už by mu asi bylo úplně jedno, co to je za léky, jestli jsou to léky na alergii nebo na hemoroidy, a vydával by to za lék třeba na rakovinu.

Aha, vy to myslíte takhle. Já jsem se chtěla právě zeptat, proč pan Válek také nesedne do auta a nepřiveze léky? Jednoduše proč není akceschopnější?

Pan Válek se snaží samozřejmě jednat systematicky, na úrovni EU, protože chápe, jaké jsou výrobní postupy, principy, odkud se sem ty léky dovážejí. Pokud vím, tak se snažil dojednat i dodávky léků ze zemí, které nám léky nikdy nedodávaly. Tam je potom samozřejmě problém s licencováním apod.

A myslíte, že práce pana Válka je nějak vidět?

A to je to, na co jsem narážel. To, co vládě vyčítám je, že by měla přidat v PR. A myslím, že si to uvědomuje.

Jestli nám to chce Mirek Kalousek osolit, ať kandiduje na nějakou stranickou funkci, uchopí to pevně do rukou a znova z TOP 09 udělá tu silnou stranu, která bude vyhrávat volby.
Ondřej Kolář (TOP 09)

Když jsme právě probrali současný stav TOP 09 a vlády, čekají nás volby do Evropského parlamentu, je za této konstelace vhodné zbavovat se volitelných lidí a nedat je na kandidátku? Narážím samozřejmě na příběh Miroslava Kalouska, který měl podporu vašich dvanácti regionálních organizací. Nebyla to politická chyba ho na tu kandidátku prostě nezařadit?

Já si upřímně myslím, že Miroslavu Kalouskovi vůbec nešlo o volby do Evropského parlamentu, vůbec mu nešlo o Brusel, ale šlo mu o to, aby posílil svoji pozici uvnitř TOP 09 a vymezil se vůči současnému vedení. Není žádné tajemství, že Miroslav Kalousek se současnou předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou nejsou nejlepší přátelé. A Mirek Kalousek chtěl zkrátka ukázat: „Já tady ještě jsem, já ještě mám slovo, já ještě mám sílu, a když budu chtít, tak vám to osolím.“

Kalousek do europarlamentu kandidovat nebude, odmítla TOP 09

Domácí

A vy myslíte, že kdyby se dostal na kandidátku a byl zvolen do Evropského parlamentu, tak že by tam nešel?

Když by byl zvolen, tak by tam asi šel. Nechci být zlý, já si Mirka Kalouska velmi vážím. Je to člověk, který tady dosáhl opravdu hodně. Myslím si, že to je člověk, který kdyby pokračoval v české domácí politice, tak by toho dokázal ještě hodně udělat. Já pro něj nevidím místo v Evropském parlamentu. A strašně bych si přál, aby Mirek Kalousek zakopal válečnou sekeru, kterou on sám z nějakého důvodu vykopal.

Ano, jako otec zakladatel určitě má právo kritizovat, ale myslím si, že není důvod všechny házet přes palubu, říkat, že jsou to neumětelové a že on nám to osolí. Jestli nám to chce osolit, ať kandiduje. Je to pořád člen TOP 09. Ať kandiduje na stranickou funkci, uchopí to pevně do rukou a znova z TOP 09 udělá silnou stranu, která bude vyhrávat volby.

A jsme u toho, neudělali jste velkou politickou chybu, protože teď se proslýchá, že Miroslav Kalousek uvažuje o novém uskupení a mohl by vám tak nakonec konkurovat?

Potom se ukazuje jenom to, že z něj čiší zhrzenost.

Rád bych byl optimista, ale vzhledem k tomu, jak se chová Robert Fico, tak očekávám podobný scénář jako v Maďarsku.
Ondřej Kolář (TOP 09)

Slovensko má nového prezidenta Petera Pellegriniho. Jak vidíte jeho roli? Bude prodlouženou rukou Roberta Fica, nebo překvapí?

Já si myslím, že Peter Pellegrini naznačil ve svém povolebním projevu, jakým bude prezidentem. On říkal, že nebude vládě bránit, aby prosazovala své programové prohlášení. A to mi ukazuje spíš na to, že chce být opravdu maximálně provládním prezidentem.

Co tedy čekáte od Slovenska pod vedením Petera Pellegriniho a Roberta Fica?

Rád bych byl optimista, ale vzhledem k tomu, jak se chová Robert Fico, tak očekávám podobný scénář jako v Maďarsku. Maximální útok na právní stát, maximální útok na instituce, které se s tím pojí, jako jsou veřejnoprávní média nebo nezávislé soudy. Robert Fico si brousí zuby na Ústavní soud, vidíme už, jak se chovají k prokuratuře, k novinářům. A zároveň vidíme, že Peter Pellegrini mu dělá takový fíkový list, kdy se proti výpadům nevymezuje, jen je trošku zjemňuje.

Váš stranický kolega Jiří Pospíšil už označil Slovensko za sílícího trojského koně Putina v EU. Vy jste popřál Pellegrinimu, aby mu na hranice nepřijely ruské tanky a nemusel být válečným prezidentem. To jsou poměrně silná slova. Jaké čekáte vztahy mezi ČR a Slovenskem v příštích letech? Rozejdeme se?

Ne, ne, to se určitě nestane. My jsme se nerozešli ani s Polskem, když tam vládl v podstatě Jaroslaw Kaczyński. Ta vláda byl jen takový fíkový list Jaroslawa Kaczyńského. On byl ten, který ovládal Polsko z pozadí. Měli jsme na spoustu věcí jiné názory, ale co je důležité, tak jsme se s Poláky nikdy nerozešli v zahraničně-bezpečnostní otázce a orientaci. Což se bohužel teď děje se Slovenskem.

My nemáme jistotu toho, že se Slovensko nezačne chovat naprosto nepředvídatelně podobně jako Maďarsko. A ono už se to vlastně děje. Slovensko začíná bojkotovat evropskou jednotu stejně jako Viktor Orbán. Oni to zaobalují do nějaké suverenity, sebevědomí, ale příklon k východní diktatuře pro mě žádné sebevědomí neznačí. To mi naopak značí velkou slabost.

Jak je tedy možné, že rétorika, a podobnou u nás ostatně vede Andrej Babiš nebo Tomio Okamura, na Slovensku tak zafungovala?

Já jsem se na to ptal slovenských kolegů poslanců a oni říkali, že tyhle dezinformační narativy a historická rétorika mají na Slovensku živnou půdu kvůli tomu, že tam velká většina lidí úplně ztratila důvěru ve stát a jeho instituce.

Nebojíte se, že by i ČR mohla pomalu ale jistě jít cestou Slovenska?

Viděl jsem průzkum, který říkal, že trošku slábne podpora Ukrajiny, ale že v žádném případě nestoupá podpora Ruska, což je pro mě pozitivní zpráva, že my tady v České republice pořád máme jasno v tom, kdo je agresor. Takže já věřím tomu, že Češi se nenechají opít těmi výroky Andreje Babiše a Tomia Okamury, kteří říkají, že když si lehneme na záda a ukážeme Putinovi bříško, tak na nás bude hodný. Není to tak. Nebude na nás hodný.

A když slyšíte rétoriku Tomia Okamury, který v PoliTalku označil Ukrajince za „nácky“ a vinu za rozpoutání války vidí v tom, že nedemokratická Ukrajina dlouhodobě potírala menšiny. Co si o jeho výrocích myslíte?

Jestli se nepletu, tak v únoru 2023 Městský soud v Praze řekl, že hnutí SPD lze označovat za parlamentní fašistické hnutí. Takže jestli nám předseda parlamentního fašistického hnutí říká o někom, že je nácek, tak tady v tomto případě platí, kdo to říká, ten to je.

Celý rozhovor si můžete přehrát v úvodu článku nebo podcastových aplikacích.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám