Hlavní obsah

Poslanci schválili konsolidační balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek po poledni schválili vládní konsolidační balíček. Hlasovali o něm od 11 hodin. Nyní předloha zamíří do Senátu. Předloha připravená ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) má příští rok snížit schodek rozpočtu o 97 miliard a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Živě: Jednání Sněmovny 13. 10. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Pro hlasovalo 108 zákonodárců - zástupci koalice a nezařazený poslanec Ivo Vondrák (dříve ANO). Chyběl poslanec KDU-ČSL David Šimek, který byl omluven. Proti hlasovalo 86 poslanců opozice.

„Podařilo se nám schválit jednu z nejdůležitějších věcí v našem volebním období,“ zdůraznil na tiskové konferenci po jednání dolní komory premiér Petr Fiala (ODS). Zároveň poděkoval všem, kteří přispěli k přípravě balíčku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ocenil, že poslanci vládních stran hlasovali jednomyslně. „Je to důkaz, že jsme kompromis dohodli velmi vyváženě,“ myslí si.

Schillerová mluví o „černém pátku“

Opoziční hnutí ANO a SPD s návrhem nesouhlasila. Jednání se snažila zdržovat a předložila desítky pozměňovacích návrhů, téměř všechny ale koalice odmítla. Opozice tvrdí, že balíček pouze zvyšuje daně a může záporně ovlivnit ekonomický výkon.

„13. říjen 2023 si budeme pamatovat jako černý pátek pro českou ekonomiku. Poslanci vládní koalice brutálním způsobem prohlasovali nejvyšší zvýšení daní v naší historii,“ kritizovala nová opatření šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Ta zároveň nevyloučila, že předlohu napadne u Ústavního soudu.

PŘEHLEDNĚ: Balíček zvýší odvody všem, nejvíc zaměstnancům

Ekonomika

Balíček zvyšuje všechny přímé daně. Také mění sazby DPH, místo tří sazeb by měly být už jen dvě - 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou například potraviny, do vyšší se přesunou některé služby i točené pivo.

Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Zvýší se i daň z nemovitostí, a to v průměru o 1,8 násobek. Většina měn má vstoupit v účinnost příští rok.

„Snažili jsme se, aby změny byly citlivé,“ hájil balíček na tiskové konferenci předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Předloha nyní zamíří do Senátu, pak ji ještě musí podepsat prezident.

„Předpokládám, že většina se ukáže i v Senátu, a nepředpokládám, že by se návrh zákona vracel ze Senátu do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Stanjura. Na dotaz Novinek, zda bude dělat kroky, aby si většinu v senátu pojistil, odpověděl pouze, že žádné obavy, že by mu balíček senátoři nepodpořili, neslyšel. O schůzku prezidentem prý už žádat nebude.

Anketa

Věříte, že konsolidační balíček pomůže ekonomické situaci země?
Ano
22,5 %
Ne
74,6 %
Nevím
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9327 čtenářů.

Třetí čtení předlohy Sněmovna projednávala čtyři dny. Finálně hlasovat ale mohli poslanci podle jednacího řádu pouze ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou. Koalice tak protlačila pevný čas hlasování, a to v pátek od 11 hodin. I když se do rozpravy hlásilo ještě sedmdesát zákonodárců, všichni už promluvit nestihli.

Podle šéfa klubu ODS Marka Bendy už „vše bylo řešeno“. Zákonodárci balíček ve všech třech čteních projednávali desítky hodin.

Na plénu v pátek hovořil především šéf ANO Andrej Babiš s přednostním právem. Místo konsolidačního balíčku ale řešil hlavně repatriační lety pro Čechy z Izraele nebo nákup F35. Zástupci koalice na něj na plénu reagovali.

Babiš se omluvil Kalouskovi za výrok, že „zabil lidi cez padáky.“ Ten s rozpaky přijal

Domácí

Stanjura: Žádný další balíček nechystáme, ale šetřit se bude muset dál

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám