Hlavní obsah

Kalousek do europarlamentu kandidovat nebude, odmítla TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Širší vedení TOP 09 ve čtvrtek odpoledne projednalo své kandidáty do eurovoleb. Mezi návrhy byl i spoluzakladatel strany, bývalý předseda a exministr financí Miroslav Kalousek. Toho TOP 09 ale nakonec do voleb nepošle. Hrozilo by totiž roztříštění koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Výkonný výbor TOP o9 dnes neschválil moji kandidaturu do EP. Překvapen nejsem, velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě,“ napsal Kalousek ve čtvrtek večer na sociální síti X.

Zároveň podotkl, že rozhodnutí přijímá. „Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost,“ uvedl bez větších podrobností.

Kalousek získal nominace do eurovoleb od části regionů včetně Prahy. Na společné kandidátce ho ale odmítali především zástupci koaliční ODS.

„Je dohoda, že od určité hranice nebudou žádní skokani, a Kalousek by byl určitě skokanem,“ řekl nedávno Novinkám a Právu „superlídr“ kandidátky koalice Spolu a europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

I premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že si účast Kalouska na společné kandidátce nedovede představit.

Řeklo se bez skokanů. Takže bez Kalouska, vzkazuje TOP 09 Vondra

Domácí

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k tomu Novinkám napsala, že „koalice Spolu byla a je postavena na tom, že dohody dodržuje“. „Je to jeden z hlavních důvodů její stability a úspěchů. Na tom se nic nemění,“ zdůraznila šéfka strany s tím, že jen její názor ale ve straně nerozhoduje.

O kandidátkách v TOP 09 rozhoduje výkonný výbor. Podpořit nominaci Kalouska měl na čtvrtečním jednání například europoslanec Jiří Pospíšil. Ten se vedle Kalouska řadí ke kritikům Pekarové Adamové.

Na listopadovém volebním sněmu strany neuspěl s kandidaturou do předsednictva. Ve čtvrtek Pospíšila širší vedení strany nezvolilo ani na kandidátku do europarlamentu.

„Ať jde Kalousek do Senátu“

Kalousek se v lednu 2021 rozhodl složit poslanecký mandát a odejít z aktivní politiky. Tím otevřel dveře vzniku koalice Spolu, sám totiž nebyl už v té době pro část potenciálních partnerů přijatelný. V poslední době často kritizuje vládu především za její kroky v ekonomice.

Výkonný výbor TOP 09 ho měl ve čtvrtek vyzvat, ať kandiduje ve volbách do Senátu příští rok na podzim.

„Vnímáme, že v horní komoře Parlamentu chybí silný hlas rozpočtové odpovědnosti, který TOP 09 definuje od samého počátku. A jsem přesvědčená, že Miroslav Kalousek jako zkušený politik může za naši stranu odvést velký kus práce právě na poli české politiky,“ řekla ve čtvrtek po jednání výboru Novinkám Pekarová Adamová.

Dvojkou strany bude Kolář

Celkově bylo podle Pekarové Adamové v TOP 09 nominovaných kandidátů na europoslance několik desítek. Nakonec jich strana vybrala devět.

„Dvojkou“ TOP 09 do evropských voleb byl ve čtvrtek zvolen poslanec Ondřej Kolář, který by se tak měl na celkové kandidátce objevit na šestém místě. „Je osobnost s neoddiskutovatelnou erudicí směrem k evropským tématům a voličům velmi dobře známá,“ komentovala sázku na Koláře šéfka strany.

Na třetí místo strana nominovala náměstka královéhradecké primátorky Lukáše Řádka.

V současné době má TOP 09 v europarlamentu dva mandáty. Pekarová Adamová je chce minimálně obhájit. „Cíle v těchto volbách máme ale ještě o něco vyšší. Koalice Spolu opětovně ukázala sílu porazit populismus a extrémismus. Její pokračování v evropských volbách je v zájmu západního, demokratického směřování naší země,“ řekla Novinkám.

Celou kandidátku chce Spolu uzavřít zhruba v polovině ledna. Zatím mají lídři koalice jasno, jak bude vypadat její čelo. Za Vondrou by měly být jeho stranická kolegyně Veronika Vrecionová (ODS), pak Luděk Niedermayer (TOP 09) a na čtvrtém místě Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Fiala si neumí Kalouska představit na kandidátce Spolu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám