Hlavní obsah

Z hrdinů superhrdiny. Nová kampaň bojuje s násilím na dětech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Pod svícnem, která se zabývá problematikou domácího násilí, spustila novou kampaň Z hrdinů superhrdiny. Ta má za cíl upozornit nejen na problematiku násilí v rodinách, ale především ukázat, co dělat, pokud se dítě či dospělý s podobným jevem setká. Z průzkumu vyplývá, že domácí násilí zažilo 22 % lidí, z toho každý pátý už jako dítě.

Pod svícnem: Z hrdinů superhrdinyVideo: Pod svícnem

 
Článek

Kampaň nese podtitul „Díky, že vám nejsme jedno“ a v rámci ní vzniklo i několik doprovodných videí, která mají za cíl edukovat a vysvětlovat. V nich vystupují zejména děti a mladiství.

„Podle průzkumu, který pro nás zpracovala agentura IPSOS, až 17 % lidí v Česku, kteří zažili domácí násilí, uvedlo, že zažilo domácí násilí ze strany rodiče. To je ohromné číslo. Právě násilí v rodinách má obrovský vliv na vývoj a sociální vazby člověka v dospělosti,“ říká Barbora Urbanová, spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem.

Násilí na dětech v číslech za rok 2022:

- v roce 2022 dle údajů MPSV zemřely čtyři děti v důsledku fyzického a sexualizovaného násilí

- cca 2500 dětí zažilo nějakou formu týrání

Průzkum IPSOS a Pod svícnem:

- 22 % lidí zažilo domácí násilí

- z toho 17 % zažilo domácí násilí ze strany rodiče

- 3,5 % ze strany nevlastního rodiče

- 0,4 % ze strany prarodiče

- z mužů, kteří zažili domácí násilí, každý třetí vypověděl, že to bylo rukou rodiče

- z celkového počtu žen, jež zažily domácí násilí, bylo oběťmi v dětství 11,7 % žen

- nejvyšší podíl týraných dětí z rukou rodiče se objevil ve věkové skupině 36–45 let

Hlavním motivem pro vznik kampaně byl fakt, že už to, že si dítě řekne o pomoc, je hrdinský čin. Na projektu spolupracovali také advokátka Lucie Hrdá, zakladatelka Bez trestu, a Pavel Houdek, spoluzakladatel Moderní sebeobrany.

„Pokud nebudete ten člověk, ke kterému bude mít dítě důvěru, nikdy se o něm nic nedozvíte, a navíc mu tak můžete dát najevo, že nemá smysl, aby se svěřilo komukoliv jinému,“ říká Hrdá.

Jedno z videí nové kampaně. Projevy týraného dítěte a jak se k němu chovat? Video: Pod svícnem

Ambasadorkou kampaně, která byla financována prostřednictvím vlastních prostředků a crowdfundingu, je zpěvačka a herečka Martina Pártlová.

„Pracovali jsme s relativně nízkým rozpočtem, ale výsledek musí posoudit naši hrdinové. Opíráme se především o data, která získáváme díky naší spolupráci s agenturou IPSOS,“ dodává Michaela Studená, druhá ze zakladatelek iniciativy, se kterou Novinky od letošního roku spolupracují.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám