Hlavní obsah

Online terapie usnadňují obětem domácího násilí přístup k potřebné pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucie Horníková se psychoterapii věnuje přes 20 let, dlouhou dobu pracovala v Intervenčním centru Středočeského kraje. Specializuje se na práci s oběťmi i pachateli domácího násilí. V současné době působí v českém start-upu Hedepy, kde nabízí online terapie. O zkušenostech ze své dlouholeté praxe si povídá s Barborou Urbanovou v novém dílu podcastu Pod svícnem.

Pod svícnem: Lucie Horníková Video: Novinky

 
Článek

„Oběť domácího násilí je velmi specifická kategorie lidí, tito lidé mají na začátku velký problém o své situaci mluvit. Dlouho trvá, něž o ní poprvé promluví, když narazí špatně, ztratí důvěru a několik dalších let o této problematice nemluví vůbec,“ popisuje psychoterapeutka v úvodu rozhovoru.

Velmi typický je u domácího násilí syndrom vařené žáby, kdy se hranice nenápadně posouvají a obětem se zaběhnuté chování postupem času nezdá nijak neobvyklé. „Žiju-li dlouho v nějakém prostředí, považuji věci za samozřejmé, posouvám svou hranici, kterou bych na začátku vůbec nevnímala. Stydím se, nechci to říct kamarádům, protože co by si o mně mysleli,“ objasňuje Horníková.

Příběh Amy: Zneužil mě můj bratranec, spolužačka mi pak udělala ve škole peklo

Pod svícnem

Klienti využívají v online terapiích i možnost, že nemusí být při prvním setkání vidět, což určitým způsobem odbourává počáteční nejistotu a strach. „U Hedepy je skvělé, že mohu pracovat s klienty online. Je tam vidět nárůst té klientely, protože najednou mohou mluvit s někým, aniž by někam šli, což pro oběti bylo velmi komplikované se občas někam dostat,“ vysvětluje psychoterapeutka.

Oběti domácího násilí se často dostávají do svízelné bytové i ekonomické situace, současně musí brát ohled i na život svých dětí. Klíčový je tedy komplexní přístup k řešení celé problematiky.

Ideálně by se o domácím násilí a jeho různých podobách měly dozvídat děti už na školách, aby se zvýšila vnímavost společnosti vůči tomuto problému. „Bohužel systém ve školách zatím nefunguje natolik, aby děti měly odvahu přijít něco ventilovat. Další možnost je prezentace přes lékaře, například letáky. Důležité je to dostat co nejvíce mezi lidi, o což se snaží Bílý kruh bezpečí a další organizace,“ říká na závěr Horníková.

Jde zachránit vztah, kde je přítomné domácí násilí? Pomáhají mediace? Jaké existují možnosti pro léčbu pachatelů domácího násilí? Funguje prevence ze strany státu?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám