Hlavní obsah

Svátky klidu a míru plné hádek, nevhodných dárků a okoralého cukroví. Dobře že je to za námi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se rodinné tradice přizpůsobují tempu moderního života? Co lidem skutečně chutná a co se později vyhazuje? Urazíte výměnou nevhodného dárku? A kolik Štědrých dnů za sebou už je moc? V nejnovější epizodě podcastu Po mateřských stopách se moderátorky vracejí k zážitkům z vánočních a novoročních svátků v rodinách s malými dětmi.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Když napíšete Ježískovi o auto (15:02)
  • Štědrovečerní krůta s knedlíkem (36:39)
  • Návštěvy tetiček ze třetího kolene (49:08)
  • Chystaná regulace pyrotechniky (1:00:21)

Sváteční čas s dětmi může být plný překvapení a nečekaných okamžiků, které se zapíšou do rodinné kroniky. Jakmile dětem zasvítí oči při rozbalování dárků, jako by matkám někdo odfoukl z ramenou všechen předsváteční stres. Nohama na zem je vrátí až zjištění, že nikdo neposlouchal jejich rady ohledně toho, co mají dětem pod stromeček dát.

Bizarní dárky, jako jsou vzájemně darované obálky s bankovkami ve stejné hodnotě, polévkovač místo fritézy nebo knížka pro „nečtenáře“, nejsou o Vánocích výjimkou. U některých dospělých se naděluje dokonce až zpětně.

„Dárky si s partnerem dáváme až v průběhu ledna nebo února, protože se během svátků vždycky finančně vyždímáme,“ přiznává jedna z moderátorek a odkrývá tím častou realitu vánočních výdajů a toho, jak se některé rodiny snaží finanční náklady rozložit do delšího období.

Předsevzetí v reálném životě matky: Proč někdy nejdou věci podle plánu

Po mateřských stopách

Pokračování svátků pak často přináší logisticky náročný shon a objíždění nebo hoštění širšího kruhu příbuzných. Ti často přicházejí s koncem roku a na rozloučenou od nich dostanete minimálně jednu krabičku okoralého cukroví. Když razantně odmítnete, vnutí vám alespoň medovník nebo svíčkovou.

Ohňostroje jsou pro mnohé neodmyslitelnou součástí novoročních oslav, mají ale i své stinné stránky. Kromě hluku způsobují znečištění vzduchu a uvolňování škodlivých látek, což může negativně ovlivnit zdraví lidí i zvířat. Matky jsou společně s odborníky za jedno - regulace je rozhodně na pořadu dne.

Na závěr se matky baví o tom, jak svátky prožívají ti nejmenší. Jejich vzrušení z pohledu na rozsvícený stromeček nebo z prvního ohňostroje připomíná, proč si užívat tyto chvíle naplno. I když se mohou svátky v rodinách s malými dětmi zdát jako maraton plný výzev a nečekaných situací, stále přinášejí mnoho radosti a příležitostí k posílení rodinných vazeb.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám