Hlavní obsah

Slzy, rozervané srdce a složité začátky ve školce. Upovídané maminky jsou znovu na scéně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dny a adaptace ve školkách či dětských skupinách je v září mezi rodiči malých dětí velké téma. Často se první dny a týdny neobejdou bez slz a pochybností. V uvolněném speciálu si o problematice zvykání si dítěte i rodiče na zcela novou situaci povídají maminky Tereza a Žaneta.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Podle čeho vybírají maminky školku? (14:32)
  • Tipy, jak lépe zvládat adaptaci (26:46)
  • Jak se v poslední době změnil přístup ve školkách (36:46)
  • Příběhy o hledání správné instituce (51:24)

Adaptace dítěte ve školce je komplexním procesem, který přináší mnoho výzev jak pro samotného malého jedince, tak i pro jeho rodiče a vychovatele. Dítě, které dosud trávilo většinu času doma a s rodinou, se náhle ocitá v novém sociálním a vzdělávacím prostředí. To pro něj může být stresující a vyžadovat přizpůsobení na mnoha úrovních.

„Můj syn nastoupil do dětské skupinky. První den byl dobrý, další už tak ne. Samozřejmě jsme plakali nakonec oba – já až cestou domů, byla jsem z toho dost rozhozená a nervní. Zbytek dne jsme si o tom povídali, vysvětlovali si. Zatím tam chodí na hodinku. Tuším, že adaptace se protáhne na týdny až měsíce, ale počítám s tím,“ přiznává v rozhovoru Žaneta, pracující máma téměř dvouletého syna.

Dítě se může potýkat s emocionálním stresem a úzkostí spojenou s oddělením od rodičů a blízkých, což může vyústit v pláč, neklid či touhu vrátit se domů. Rovněž musí zvládnout nové sociální interakce s vrstevníky a začít budovat nové vztahy. To může být zvláště obtížné pro introvertní děti. Kromě toho se dítě musí naučit nová pravidla, rutinu a strukturu dne.

Chcete, aby vám děti v dospělosti děkovaly? Naučte je základní hygienickou věc

Po mateřských stopách

Není to však jen dítě, které prochází adaptací. Rodiče mohou také prožívat úzkost a obavy ohledně toho, jak jejich potomek zvládne nové prostředí. Je důležité, aby školka i rodiče spolupracovali a vytvořili prostředí, které dítě ve fázi adaptace dostatečně podporuje. To zahrnuje vytvoření bezpečného a podpůrného prostředí, kde je dítěti poskytována pozornost a láska a zároveň mu je dána možnost postupně se seznamovat s novým kolektivem a děním.

„Začátky byly šílené, nedávali jsme to se synem ani jeden. Protahovali jsme to a dělali svým tempem, i tak ale nastávaly extrémní situace, které mi trhaly srdce, a já už ho pomalu odhlašovala ve školce, že si ho raději nechám doma,“ vypráví v rozhovoru Tereza, máma tříletého syna.

Chce to čas

Celý proces adaptace dítěte ve školce vyžaduje trpělivost, empatii a porozumění ze strany všech zúčastněných. Postupem času se většina dětí dokáže úspěšně adaptovat na nové prostředí a rozvinout důležité dovednosti pro sociální a vzdělávací růst.

„Dítě ve školce začne cestu budování imunity a je v jednom kuse nemocné, na to je potřeba se z pozice maminky psychicky připravit a nevěřit tomu, že se hned dá jít na plný úvazek do práce. Štěstí je, pokud můžete pracovat z domova, ale ne každá maminka tu možnost má,“ popisují maminky svou nedávnou zkušenost.

Navštěvování školky je pro dítě důležité z důvodu sociálního rozvoje, získávání základních dovedností i podpory samostatnosti. Děti se učí rutinám a strukturám, rozvíjí zde svou emocionální inteligenci a připravují se na školní vzdělávání. V neposlední řadě se zde dětem podporuje imunita, rozšiřují zájmy a urychluje jazykový vývoj. To vše přispívá k celkovému rozvoji dítěte a jeho přípravě na budoucnost.

Celý rozhovor o prožívání prvních adaptací ve školce si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám