Hlavní obsah

Mateřství bez retuše. Když se očekávání a realita neshodují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátky rodičovství bývají plné otazníků. Očekávání a realita zde jdou často opačnými směry. Především u matek prvorodiček. Velký krok do neznáma leckdy odzbrojí i ženy plně vyzbrojené předporodními kurzy, mateřskou četbou a nasbíranými rozumy. Příběhy z první linie rodičovského bojiště probírají dvě matky v nové epizodě podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak ovlivňuje spánková deprivace mozek? (13:30)
  • O vysokých nárocích na naše děti (21:45)
  • Jak plyne čas během rodičovství? (31:19)
  • O stravování a přátelství matek (45:23)

Těhotenství může být stejně zběsilé jako Black Friday v obchoďáku. Místo očekávané lásky a těšení se můžete dostat do těhotenského maratonu se vším všudy - od strachu až po velké předporodní komplikace. Realita těhotenství se často neshoduje s tím, jak nám je ukazováno na sítích a v článcích s fotografií ženy z fotobanky, která si láskyplně hladí vystouplé bříško.

Představte si, že musíte v osmém měsíci těhotenství šlapat na nekonečné kopce k diabetologickému oddělení, protože autobusy mají výluku. A když už tam došlapete, zjistíte, že jste to všechno dělali jen proto, aby vám řekli, že je vše v pořádku. Hořkosladké pocity, které si odtamtud odnášíte, můžete naštěstí rozdýchat na čerstvém vzduchu při dlouhé procházce z kopce dolů.

Máte certifikát? A mohla bych ho vidět? Neodborní odborníci radí matkám jen na základě vlastních zkušeností

Po mateřských stopách

Mysleli jste, že vám mateřství přinese respekt a uznání? Místo toho se můžete cítit jako nekonečný terč nevyžádaných rad a komentářů, které vás pocitově vrátí zpět do školních lavic. Ať uděláte cokoliv, vždy je to někým napadáno jako nesprávné. Slova chvály aby matka pohledala.

„Nejhorší to bylo v těch začátcích, kdy ti začnou všichni říkat rady a do všeho ti kecají. Tak moc, že ti třeba rovnou donesou obrovskou kolíbku, kterou vůbec nechceš. Vůbec se tě neptají. Prostě ti to vnutí nebo skoro až nakážou. Já jsem si ze začátku opravdu připadala, že nemám vůbec žádný respekt okolí,“ přiznávají matky v rozhovoru.​​

Restart kariéry vs domácí stereotyp

Některé maminky využívají mateřství jako příležitost pro změnu kariéry, zatímco jiné se chtěně či nechtěně stávají stereotypními domácími matkami. Ať už jste kdekoliv na této škále, mateřství je jízda, která může přinést mnohá překvapení, jako je třeba to, že se z vás stane královna domácnosti s věčně trůnícím princem.

„Najednou se nestaráš o jednoho člověka, ale o dva a vlastně potažmo o tři. I když o sebe mnohem méně než dřív. Ty sama jdeš prostě do pozadí. Snažíš se to všechno nějak skloubit, třeba i s prací. Ale nejde to jen jednou nastavit a nechat to být, stále se to mění, kreativně vymýšlíš a upravuješ, proměňuješ to v čase a občas je to tak zběsilé tempo, že člověk neví, kde mu hlava stojí,“ shodují se ženy v podcastu.

Čas v mateřství utíká rychleji než kdykoliv jindy, a plány jsou jen slova v notýsku nebo v poznámkách telefonu, na které se přes den ani nestihnete podívat. Takže zapomeňte s dětmi na plánování a užívejte si spontánní zážitky mateřství, které, jak Žanda s Terkou dokazují, mohou být plné smíchu i slz.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám