Hlavní obsah

Máte certifikát? A mohla bych ho vidět? Neodborní odborníci radí matkám jen na základě vlastních zkušeností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo může radit rodičům, jak správně vychovávat, a kdo skutečně radí? Co je potřeba vylepšit v systému, aby lépe ochraňoval naše děti? Kam zaparkovat kočárek ve vánici? A proč jsou maminky tak důvěřivé a neověřují si informace? Souhrn aktuálních témat z mateřské komunity rozebírají v podcastu Po mateřských stopách Tereza se Žanetou.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Ranní mateřské peripetie (3:47)
  • Když se názory na výchovu rozcházejí (14:41)
  • Bojovnice za práva dětí (20:43)
  • Neodborné rady bez certifikátu (34:37)

Vydejte se na dobrodružnou cestu plnou zimních radovánek, rodičovských útrap a mateřských dilemat. S nadhledem a špetkou sarkasmu vás moderátorky podcastu provedou světem mateřství, kde není nic černobílé, a každá situace je příležitostí k úsměvu nebo ke zvednutí obočí.

Žanda začíná své vyprávění popisem ranního probuzení do sněhových závějí. Její muž, zřejmě věčný optimista, si myslí, že v Praze sníh nepadá, a tak je zaskočen zimní pohromou podobně, jako každoročně silničáři. Žanetin příběh se dál točí kolem mateřských peripetií. Popisuje situaci, kdy musela zanechat kočárek v čekárně právě neordinující lékařky, a doufá, že ho tam po návratu z natáčení najde.

„Pokud tam můj kočárek nebude, zajdu vedle na obecní policii a budu chtít okamžitě vidět záběry z kamer,“ slibuje Žaneta do éteru.

Předvánoční shon v domácnostech. Je to jen na matkách?

Po mateřských stopách

Kamarádky rozdělené výchovou

Podcast se dotýká i vážnějších témat, jako je rozdílný přístup rodičů k výchově. Diskutuje se o tom, jak odlišné názory mohou ovlivnit dlouhodobé přátelství, a zda je možné nakonec najít společnou řeč, když se názory kamarádek zcela rozcházejí. Vtipně, ale s respektem, se moderátorky dotýkají citlivých témat současného rodičovství.

Řeč přijde i na témata, jako jsou nedostatky v sociálním systému, konkrétně v kontextu ochrany práv dětí. Tereza vypráví o tom, jak příběhy jednotlivců o mezerách v systému vedou k diskusi o funkčnosti státních orgánů a soudů i nutnosti jejich reformy.

„Já vidět dítě, které je popálené od cigaret, tak ho prostě čapnu a běžím s ním do bezpečí, ačkoliv na to v tu chvíli nemám oprávnění,“ přiznává Terka v rozhovoru.

Matky dál rozebírají i nutnost ověřování informací a tzv. „radily“. Ti mají v mateřské komunitě ohromný dosah, přestože na své rady nemají odbornost, ale čerpají jen z vlastní zkušenosti, nebo se ohánějí prazvláštním certifikátem.

Na závěr se podcast vrací k lehčímu tónu, aby posluchačům připomněl, že i přes všechny výzvy a překážky, které rodičovství přináší, je důležité udržet si smysl pro humor a schopnost vidět věci v širším kontextu.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám