Hlavní obsah

Boj maminek s uspáváním a nočním buzením dětí. Jak správně postupovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek dětí je opředen mnoha mýty. Nevyspalé dítě znamená ale také unavenou matku fungující na dluh. Proto je důležité dbát na správné rituály, režim, ale třeba i stravu a program dítěte během dne. Hostem mateřského podcastu je certifikovaná spánková poradkyně Lucie Horešovská Chrástecká.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Vliv prostředí, režimu a rutiny na spánek (8:31)
  • Jak skutečně vypadají noční běsy u dětí? (20:05)
  • Dětský spánek dle tabulek (26:18)
  • Projevy přetaženého dítěte (36:30)

Spánek je nesmírně důležitý pro zdravý duševní a fyzický vývoj dětí. Mnoho rodičů se potýká s obtížemi spojenými s usínáním a častým buzením jejich potomků. Důvody mohou být různé, od nočních můr a úzkostí přes nevhodně zvolenou stravu až po nesprávné spánkové návyky.

Rodiče by měli věnovat pozornost vytváření zdravých večerních rutin a učit děti správným spánkovým dovednostem. Zároveň by však měli být trpěliví a podporující. V případě potřeby se také mohou obrátit na odborníky. Nejlépe však na vícero z nich, protože jejich doporučení se často liší.

„Až ve chvíli, kdy se doma všechno bořilo a byla jsem zoufalá, začala jsem se pídit po informacích o dětském spánku. Bylo to těžké. Informace byly protichůdné a bylo jich strašně moc. Nevěděla jsem, kudy se vydat. Takže si myslím, že spánek si rozhodně zaslouží větší osvětu,“ popisuje Lucie, jak začala její cesta ke spánkovému poradenství.

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Po mateřských stopách

Lucie radí rodičům nespavců individuálně. Tvrdí, že je to problematika s tak jemnými nuancemi, že co platí u jednoho, nemusí platit u ostatních. Příčin špatného spánku může být navíc nepřeberné množství. A každý rodič má představu o kvalitním spánku zcela jinou.

„Je to, jako bych skládala puzzle,“ říká Lucie s nadsázkou o průběhu poradenství, které vždy začíná rozsáhlých dotazníkem. Aby pochopila, jak funguje konkrétní rodina.

Kvalitu spánku ovlivňuje také prostředí, ve kterém dítě usíná. Některým dětem vadí i malé noční světlo, jiným ne. Stejně tak i každá máma to má jinak. Jedna chce spát vedle dítěte, druhá v ložnici s partnerem. Žádná z variant není dle Lucie špatně.

„Když děti nemají dostatek spánku, mají větší sklony k obezitě, neumí se soustředit, mívají poruchy chování, bývají roztěkané apod. Ten dopad je veliký a je prokázáno, že děti, u kterých se neřeší spánkové potíže, si je táhnou často i do dospělosti, protože zkrátka nemají vybudované správné návyky,“ vysvětluje Lucie a dodává, že víc než 70 % dospělých lidí trpí problémy se spánkem.

V podcastu přijde řeč i na to, co v lidském těle podporuje a zamezuje tvorbě melatoninu, na co si je potřeba dávat pozor s plně kojeným miminkem, a jak to mívají maminky nastavené v rámci večerní rutiny s tatínky.

Celý rozhovor o dětském spánku si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám