Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sny o ruské budoucnosti a dnešní realita

Jedna z nejčastějších otázek, které dostávám na besedách o Rusku, cílí na budoucnost této země. Na to vždy odpovídám, že to neví vůbec nikdo. Přesto se předpovědi a sny na toto téma ve veřejném prostoru množí, a to i v tom ruském.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Pokusím se nastínit základní směry podobných představ o Rusku v nedaleké budoucnosti. A vynechám i jinak důležitou komponentu takových úvah, kterou je přítomnost nebo nepřítomnost Vladimira Putina.

Na začátku je třeba říci, že samotný režim nepředložil žádnou vizi. Obecně a mlhavě propaguje velkoruskou říši, která hraje rozhodující úlohu ve světě, ale konkrétní kontury kromě likvidace Ukrajiny nenabízí. Obyvatelé se mají spokojit s výhrůžkami, že když se Rusku nebude uspořádání poměrů na Zemi líbit, tak tuhle nepovedenou planetu fyzicky zničí. To se opakuje na nejvyšší kremelské úrovni.

O mnoho konkrétnější není ani tzv. Překrásné Rusko budoucnosti, což je doktrína Alexeje Navalného. Navíc se pilíře tohoto PRB v čase mění a zatímco příslušný psaný program někde existuje, ruská veřejnost o něm neví v podstatě nic.

Navalného skupina nespolupracuje s dalšími frakcemi ruské opozice, jež existuje jenom v exilu. Tyto frakce se pravidelně scházejí, mnoho se mluví, ale více či méně propracovaný je pouze přístup Michaila Chodorkovského a Garriho Kasparova, který je založen na převzetí moci demokraty a postupném, s mnoha kompromisy, budování parlamentní demokracie. Není však jasné, proč a jak by tito politici měli v Rusku přijít k moci, když tam nemají politickou základnu.

Další skupina kolem bývalého poslance ruské Státní dumy Ilji Ponomarjova sází na násilné převzetí moci v Rusku a orientuje se na leninské metody. V ideové rovině se tam snoubí levicový extremismus a ruský nacionalismus. Ostatní opoziční frakce se k této skupině staví opatrně.

Pak je tady ještě bizarní, ale působivý zdroj, který se prezentuje jako „generál ruské Služby vnější rozvědky“ s legendou, že jde o muže kdysi blízce spolupracujícího s Putinem, následně však změnivšího svou mentalitu a horujícího pro demokracii v Rusku. Tento člověk, který se z neznámých míst představuje jako Viktor Michajlovič, je mimořádně aktivní v sociálních sítích a má dvě viditelná chapadla. Jedním je bývalý profesor Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů (MGIMO) Valerij Solověj a druhým bývalý nelegál KGB ve Francii Sergej Žirnov.

Solověj a „generál Viktor Michajlovič“ nepřetržitě sdělují údajně interní informace z nejbližšího Putinova okruhu a v poslední době ujišťují své posluchače, že zanedlouho budou v zemi vládnout oni. Kdo, to však jasné není. Solověj ukončuje každou promluvu na YouTube stalinským zvoláním: Vítězství bude naše!

Zatím ale vládne Vladimir Putin a jeho lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám