Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jen Putin nabízí Rusům cestu z krize. Je to válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začnu jedním z mnoha typických případů. V Moskvě 14. října zmlátili policisté Tamerlana Marzojeva před očima jeho těhotné ženy. Policisté ho zastavili proto, že jako rodák ze severní Osetie na Kavkaze vypadal jinak než klasický Rus.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Když policistům sdělil, že v Moskvě žije dlouhá léta, zeptal se jeden z nich: „On tě sem někdo zval?“ Těhotnou manželku rozčílilo takové zacházení a začala se hádat s policisty. V okamžiku, když ji Marzojev bránil svým tělem před fyzickým útokem, dostal od policisty několik ran do čelisti, upadl a udeřil se hlavou o asfalt. Poté, co ho sebrali, na policejní stanici ho svlékli donaha a nutili dělat dřepy. Po operaci čelisti a hlavy je stále na nemocenské.

To, že ruská společnost je založena na násilí, jste se mohli v této rubrice dozvědět z ruských zdrojů opakovaně. Proč tomu tak je a zdali existuje východisko, se v minulých dnech zamysleli další ruští autoři.

Politolog Andrej Kolesnikov z Carnegie Centra zveřejnil obsáhlou studii o kořenech a trendech tzv. russkogo mira. Poukázal na to, že dnešní putinismus je bezprostředním pokračováním stalinismu. Vzal si z něj i pronásledování hlavního nepřítele, kterým je pro tyto režimy moderní vzdělaný obyvatel většího města. Hlavním terčem je takový občan také pro ruské nacionalisty, za něž v tomto směru mluvil nejvýrazněji Alexandr Solženicyn.

Očima Saši Mitrofanova: Kam s Ruskem? Groteska i zoufalství

Očima Saši Mitrofanova

Proto v současném Rusku, kde se mísí stalinismus s ruským nacionalismem, je veleben nevzdělaný, primitivní, ale loajální vůči režimu jedinec z nuznějších poměrů. Policie je plná takových lidí, jejichž řádění nikdo nezastavuje. Vždyť režim ohrozit nemůže, naopak ho upevňuje. „Putinův režim se přirozeně živí šťávami a mrtvolným jedem minulosti a je vystaven radioaktivnímu záření stalinismu, který není zakopán dost hluboko,“ uzavřel Kolesnikov.

Politolog Vladimir Pastuchov popsal další aspekt současného ruského bytí. Podle něj počínaje poslední čtvrtinou 19. století nepřetržitě trvá krize ruské civilizace coby civilizace, která je schopna vývoje pouze prostřednictvím neustálé, často územní expanze. Není se už však kam roztahovat a vlastní vnitřní problémy Rusko řešit neumí.

„Jediný způsob záchrany civilizace v této dramatické etapě její evoluce spočívá v nalezení nového zdroje energie a novém nahození motoru,“ napsal Pastuchov. Konstatoval, že žádné opoziční síly v Rusku ani v exilu nejsou s to nabídnout obyvatelstvu východisko z této krize a ani se tím nezabývají.

„Kdo dnes imituje toto hledání, kdo stále mluví o ohrožení civilizace a o záchraně russkogo mira? Putin. Dává byť lživou, zato jednoduchou a jasnou odpověď na otázku, co zachrání Rusko. Tato odpověď zní: Válka. Jelikož jiné odpovědi nejsou k dispozici, přijímá se ta Putinova jako jedině možná a správná,“ uzavřel Pastuchov.

Reklama

Výběr článků

Načítám