Hlavní obsah

Preventivní vyšetření rakoviny prostaty lze provést z krve. Více než polovina Čechů o něm ale neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty je závažné onemocnění, na které v České republice umírá průměrně 1500 mužů ročně. Nejlepší cestou, jak tuto úmrtnost snížit, je přivádět více mužů na preventivní vyšetření. Jenže ti ze strachu z vyšetření pohmatem přes konečník raději návštěvu odkládají. Přitom dnes existuje velmi jednoduché řešení, o kterém přišel do podcastu Neklepat promluvit a tím i povzbudit všechny pány genetik a mikrobiolog Libor Staněk.

Neklepat: Libor StaněkVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak nádor vzniká? (2:45)
  • Jaké jsou projevy? (6:20)
  • Co se to PSA? (8:01)
  • Proč byste neměli provozovat sex před odběrem? (15:55)

„Prostata neboli česky předstojná žláza přiléhá k močové trubici pod močovým měchýřem a je to žláza, jejíž sekret umožňuje, aby byl ejakulát schopný dobře se dostat až k vajíčku,“ říká genetik Libor Staněk. Jedná se tedy o tkáň tvořenou buňkami, kde může vzniknout nádorové bujení neboli nádor.

Důvodů, proč dojde ke vzniku rakoviny prostaty, je několik. Onemocnění může být dědičné, vliv na jeho vznik má ale i špatná životospráva, častá konzumace červeného masa, alkoholu, kouření a málo pohybu.

HPV viry způsobují rakovinu čípku i penisu. Ta vede až k amputaci, říká kožní lékař Hrňa

Neklepat

Preventivní vyšetření z krve

Protože je rakovina prostaty specifická pomalým a nenápadným růstem, šance na její vyléčení jsou vysoké. To ale platí v případě, že se na problém přijde dříve, než začnou průvodní příznaky.

„U prostaty jsou běžné projevy jako časté močení, potíže při močení, může být krev v moči nebo bolest v bedrech, která se šíří do boků. To jsou už poměrně vážné příznaky,“ vysvětluje Staněk z laboratoře Synlab.

Foto: Novinky

Genetik a mikrobiolog Libor Staněk

Rakovinu prostaty lze včas odhalit pravidelným preventivním vyšetřením enzymu PSA z krve. PSA je bílkovina, která je u zdravého jedince přítomna v malém množství. Pokud je hladina enzymu vyšší, může se jednat o zánět prostaty nebo nádorové onemocnění. O tomto typu vyšetření ale podle průzkumu, realizovaného agenturou Ipsos, neví více než polovina mužů v Česku.

„Vždy se snažíme volit vyšetření, které je pro pacienta nejméně zatěžující. Zvýšená hladina PSA ještě nemusí znamenat karcinom, ale vytipuje muže, kteří mají nějaké riziko vzniku karcinomu,“ dodává lékař s tím, že pacienti mohou místo preventivního rektálního vyšetření podstoupit právě vyšetření z krve.

Kde se nechat vyšetřit?

Vzhledem k vyššímu riziku onemocnění rakovinou prostaty by měli muži nad 50 let preventivní vyšetření podstupovat každý rok. Vyšetření PSA z krve je možné podstoupit u praktického lékaře nebo urologa, kde je od Nového roku nově hrazeno pojišťovnou, anebo jako samoplátce v odběrových pracovištích laboratoří.

Muži se bojí chodit k urologovi, mnohdy se raději uchylují i k léčbě savem

Neklepat

Více o tom, jakých aktivit se před vyšetřením vyvarovat, co může hladinu PSA ovlivnit a jak samotné vyšetření probíhá, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám