Hlavní obsah

Michal Barda: Unikát mezi sportovci. Kapitán reprezentace i špička v technologické firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let vedl z branky československou házenkářskou reprezentaci jako kapitán. V devadesátých letech pak usedl na lavičku české reprezentace. Michal Barda má však v životopise i řadu profesních úspěchů a už v době, kdy hrál házenou na nejvyšší úrovni, pracoval ve špičkové technologické firmě v Německu. Odchovanec pražské Slavie je dnešním hostem podcastu Dobojováno, který moderuje Jakub Štěpánek.

Hostem podcastu Dobojováno byl bývalý házenkář Michal Barda.Video: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Začátky s házenou aneb Sparťan Slávistou (3:20)
  • První zápas v reprezentaci a zneškodnění mistrů světa (10:35)
  • Politický tlak a školení v Dukle (18:28)
  • Euforie po výhře v PMEZ a následné zklamání z bojkotu OH (26:35)
  • První reprezentant krajánek a poznávání kapitalismu v Německu (32:14)
  • Zaměstnání ve špičkové techologické společnosti (39:19)
  • Barda trenérem reprezentace (46:58)

Do branky se postavil tak nějak automaticky. „Byl jsem hubenej a pomalej. A líbil se mi tenkrát fotbalový brankář Kouba, takže jsem tam vlezl hned na prvním tréninku,“ říká Barda, který to z plácku na Slávii dotáhl až do reprezentace a s Duklou slavil v roce 1984 výhru v PMEZ (dnešní Lize mistrů).

Kromě toho bývalý kapitán reprezentace vystudoval elektrotechniku na ČVUT a sportovní život dokázal dokonale spojit s tím profesním. Na konci osmdesátých let se stal prvním házenkářským reprezentantem, který mohl obléknout národní dres, i když na klubové úrovni působil v Německu.

„Nabídky jsem měl už několikrát předtím, ale to by znamenalo emigraci. To jsem odmítl. Reprezentovat vlast pro mě bylo od malička tím největším snem. Hrozně jsem si přál hrát někdy na olympiádě,“ vysvětluje v podcastu Dobojováno Barda. I když to kvůli bojkotu v roce 1984 nevyšlo, sen se mu splnil o čtyři roky v Soulu, kdy s reprezentací skončil na šestém místě, ačkoliv i samotná účast byla překvapením.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

„Bojkot jsme kousali velmi těžko, tehdy bychom tam jeli pro medaili. O tři měsíce dřív jsme s Duklou porazili ve finále PMEZ jugoslávský Šabac, kde hrálo jádro jejich reprezentace. No a olympiádu nakonec vyhráli,“ nastiňuje rozložení tehdejších sil Barda.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audio přehrávači v úvodu článku.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám