Hlavní obsah

Evropa ve jménu ochrany životního prostředí páchá rituální sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba stavebních hmot je extrémně náročná na spotřebu energií a to je v dnešní Evropě, která kvůli ideologii energie extrémně zdražila, jedním z důvodů nárůstu cen staveb. Tedy jednou z příčin, proč se pro mladou generaci stává vlastní bydlení nedostupným snem. Hostem podcastu Hlas na poušti je Rudolf Borýsek, investor a vrcholný manažer, který se celý svůj profesní život pohyboval primárně ve stavebnictví.

Hlas na poušti: Rudolf Borýsek Video: Novinky

 
Článek

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Rudolf Borýsek má za sebou řízení jak české pobočky, tak celého německého koncernu Liapor, který patří k největším evropským producentům stavebních hmot.

Nejen zemědělci, ale i zahradníci mají problém s brutálním nárůstem státní i evropské byrokracie

Hlas na poušti

Ve výrobě cementu, vápna nebo stavebních materiálů až padesát procent ceny tvoří cena energií. Problém dnešního evropského stavebnictví je v zásadě v tom, že posledních dvacet let se v tomto oboru neřeší zásadní inovace, ale energetika a zavádění nové legislativy, která obor komplikuje a prodražuje.

Podle Borýska je nejvyšší čas přestat si lhát a přiznat si, že evropská energetická transformace ve své současné podobě má potenciál zničit evropský průmysl, zemědělství i životní úroveň, na kterou jsme dnes zvyklí. Na druhou stranu, pokud jde o vliv na životní prostředí, v globálním dosahu nezměníme nic.

Jeden z původně klíčových nástrojů pro „boj“ s CO2, emisní povolenky, neplní svoji funkci. Stal se z nich paralelní bankovní nástroj, se kterým se spekuluje a který občanům a podnikům v Evropské unii brutálně zdražil ceny energií. Dokonce tak, že celá řada podniků, které v Evropě vznikly a působily desítky let, přesouvá svou výrobu na jiné kontinenty.

Vzhledem k tomu, že tato výroba se přesouvá oproti minulosti nejen do Asie, ale stále více do USA a dalších vyspělých zemí mimo Evropu, není možné tento trend svádět na levnou pracovní sílu. Podle vyjádření samotných zástupců průmyslu jsou důvodem jejich odchodů ze starého kontinentu primárně ceny energií a sekundárně přemíra regulací.

V České republice se kromě všeho výše zmíněného na negativním vývoji stavebnictví významně podepisuje nefunkční stát. Nefunkční v tom, že není ochoten a ani schopen dodržovat své vlastní zákony, nedodržuje termíny, ve kterých se má vyjádřit k různým stupňům stavebního řízení. Naopak, za jakékoliv pochybení nebo opoždění je schopen občana tvrdě sankcionovat. To, že stát nepřistupuje ke všem stejně, že si vlastně všichni nejsou před zákonem rovni, je to, co lidi vede k tomu, že věří politikům, kteří jim nabízejí jednoduchá řešení.

Lidé, kteří v Evropě zakázali brčka, vůbec netuší, co se sype do moří ve třetím světě

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Výroba stavebních hmot je dnes drahá kvůli cenám energií, daňovému zatížení a nekonečné řadě poplatků.
  • Emisní povolenka ztratila svůj původní smysl a dnes je z ní jen další daň. Navíc daň, na které dnes vydělává řada spekulantů.
  • Evropská politika je přes všechny vznešené řeči zejména politikou, kterou prosazuje Německo.
  • Řešením našich současných problémů je hospodářský růst, ne jeho likvidace zvyšováním daní.
  • Jak se mění město Karlovy Vary a co pro něj znamená úbytek ruské klientely?

Pusťte si celý dnešní díl podcastu Hlas na poušti v našem přehrávači.

Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať Vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám