Hlavní obsah

Mobilizace má děsit protivníka, ne vlastní obyvatelstvo. Dnes na ni není připravená společnost ani průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku ruské agrese na Ukrajině, teroristických útoků proti Izraeli, nezvládnuté masové nelegální migrace v Evropě, ale i řady dalších faktorů se začíná velká část veřejnosti zajímat o stav našich ozbrojených sil. Není žádným tajemstvím, že po téměř třiceti letech klesajících investic není nejlepší. I kdyby se podařilo některé parametry v dohledné době zlepšit, stejně nebudou připravené na masivní konflikt. Ten bude potřebovat zdroje celé společnosti. Tomu se říká mobilizace.

Hlas na poušti: Daniel KoštovalVideo: Novinky

 
Článek

Dalším hostem podcastu Hlas na poušti Milana Mikuleckého je Daniel Koštoval. Diplomat, který působil na tak rozdílných českých ambasádách, jako je ta ve Washingtonu nebo v Moskvě. Má za sebou také působení v pozici vrchního ředitele na Ministerstvu zahraničních věcí nebo náměstka na Ministerstvu obrany, kde zodpovídal za zahraniční vztahy a obranné plánování.

Když náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka na začátku letošního roku v rámci diskuze o naší připravenosti na dlouhodobý konflikt po dlouhé době použil ve veřejném prostoru slovo mobilizace, strhla se místy až iracionální diskuze. Často vedená lidmi, kteří o tématu nic nevědí nebo ho jen zneužívají ke strašení společnosti.

Oba diskutující mají z doby svého působení na Ministerstvu obrany s prostředky a mechanismy procesů mobilizace své zkušenosti. Daniel Koštoval se navíc přímo oblasti bezpečnostních hrozeb, možností jejich řešení, ale i nezbytných prostředků věnuje ve své akademické činnosti.

Úspěch Hamásu. I západní média přebírají jeho pohled a dělají z útočníka oběť

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Systém mobilizace máme v zákonech stále, dokonce z velké části vychází ještě z doby socialistického Československa.
  • Ukazuje se, že lidé musejí ve svůj stát věřit, aby měli ochotu se pro něj obětovat.
  • Hrozby se neustále mění, posledních 15 let to byl terorismus, na ten stačí profesionálové.
  • Profesionální armáda, kterou máme, musí být v případě velkého konfliktu doplněna v řádu týdnů, maximálně jednotek měsíců.
  • Izrael dokázal mobilizovat v průběhu 48 hodin.
  • Pokud je náš dnešní cílový stav 35 až 40 tisíc vojáků, musíme ho rozšířit na nějakých 150 tisíc.
  • Zvyšovat počty profesionální armády nad 30 tisíc osob je pro nás ekonomicky neúnosné.
  • Finsko, země, která byla až donedávna neutrální, nikdy nemohlo zrušit základní vojenskou službu. Švédsko se k ní vrátilo, ale není to plošné, vybírá si.
  • Velkým problémem je destrukce evropského těžkého průmyslu, která se s green dealem stále prohlubuje. Mobilizace znamená i schopnost nastartovat průmysl. Těžko ho můžeme startovat v Číně nebo v Indii.
  • Mobilizace, jaká proběhla v roce 1938, je u nás nezopakovatelná z řady důvodů, nicméně není třeba se toho slova bát.

Podívejte se na celý díl na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám