Hlavní obsah

Cena historické vojenské techniky neustále roste. Soukromý tank je už trochu extrém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé sbírají různé věci, ale takových, kteří mají plně funkční tank z druhé světové války, v České republice příliš není. Dnešní díl podcastu Hlas na poušti se věnuje mimo jiné komunitě lidí, kteří zachraňují a veřejnosti přibližují svědectví o historické vojenské technice. Řeč je také o našem vztahu k vlastní moderní historii nebo o tom, proč stejné spontánní oslavy osvobození, jaké vídáme každý rok v Plzni, nevídáme na východě republiky. Hostem dnešního dílu je Pavel Rogl, sběratel americké vojenské techniky z doby druhé světové války.

Hlas na poušti: Pavel RoglVideo: Novinky

 
Článek

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Pavel Rogl má celý život zájem o techniku. Auta či motorky nejsou výjimkou. Když se to spojí se zájmem o historii, druhou světovou válku, osvobození západní části naší země americkou armádou, je tu na konci tank Sherman. Ten Pavel se skupinou svých přátel našel v Argentině, zaplatil za něj a po třech a půl letech bojů s úřady několika zemí nakonec dovezl do malé obce ve středních Čechách, kde tank prošel rekonstrukcí zpět do podoby, v jaké byl nasazen během druhé světové války.

I když hovořit o dokončené rekonstrukci v minulém čase by asi bylo chybou, protože se neustále daří nacházet další a další originální díly včetně takových, které nemá člověk možnost rozeznat. Rekonstrukce je tak vlastně nikdy nekončícím procesem.

S Pavlem Roglem a jeho tankem natáčely Novinky už v roce 2020.Video: Novinky

Během rozhovoru se dozvíte, od kterého vozu Pavlova sbírka začala růst nebo přes která další, čím dál větší a těžší vozidla se nakonec propracoval až k americkému tanku z Argentiny.

Je samozřejmé, že udržovat něco tak náročného není možné v jednom člověku, dokonce i když má podporu svých nejbližších. Pavel je jedním z lidí, kteří jsou sdruženi v Klubu vojenské historie 16. obrněné divize. V rámci tohoto klubu se jeho členové snaží co nejpřesněji evokovat výzbroj, výstroj, ale i způsob boje této konkrétní divize americké armády, jejíž příslušníci jako první vstoupili v ranních hodinách 6. května 1945 do Plzně a přinesli jejím obyvatelům svobodu.

Dozvíte se také, co to znamená slovo reenactment. Že to není jen o ukázkách techniky při slavnostních příležitostech, ale o maximálně detailním opakování toho, co tehdejší vojáci prožívali. Nejen v boji, ale třeba i během přípravy pokrmů, a to vše na základě studia dobových dokumentů či vzpomínek válečných veteránů.

I Hynek Čermák zažil šikanu na vlastní kůži. Teď proti ní bojuje

Hlas na poušti

V dnešním díle si připomeneme také jednu pozapomenutou misi americké armády, právě příslušníků 16. obrněné divize, během které se jim podařilo proniknout do hloubky Němci okupovaného území, až do východočeských Velichovek. Tato mise je zajímavá nejen proto, že byla komunisty dlouho zamlčována, takže kolem ní vznikla celá řada fám, ale i proto, že její průjezd Prahou jasně ukázal, že nebýt odporu komunistů (jak sovětských, tak českých) k možnosti zásahu americké armády, mnoho českých životů mohlo být v květnovém povstání ušetřeno.

Jednou z možností, jak můžete techniku a členy KVH 16. obrněné divize vidět, je také sledování historických filmů. A nešlo vždy jen o filmy americké či české produkce, ale v minulosti i té ruské a naposledy polské. Účinkování ve filmu je pro členy klubu jednou z možností, jak svého náročného koníčka alespoň částečně financovat. Odvrácenou stránkou je nutnost „přetrpět“ umělecké ztvárnění dobových událostí ze strany filmařů, které zdaleka ne vždy odpovídá historii.

Propalestinské demonstrace jsou často jen čirý antisemitismus, jiné války aktivisté přehlížejí

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Dnes již většina západní techniky z druhé světové války v ČR nejsou stroje, které zde skončily, ale jde o dovoz po roce 1989 ze Západu.
  • Sběratelé vojenských aut ať již západních, či německých byli komunistům dlouho „podezřelí“ a o drobné střety nebyla nouze.
  • Cena historických vozidel z třicátých a čtyřicátých let stále roste. Od doby pandemie covidu je růst skokový.
  • Zájem o staré „jeepy“ je dnes takový, že v některých zemích již běží sériová výroba náhradních dílů. Nicméně jejich kvalita nedosahuje té před osmdesáti lety.
  • V Čechách jsou dnes kluby vojenské historie, které připomínají nejen armády USA, ČSR, Velké Británie či Rudé armády, ale i královské rumunské, polské či třeba estonské.
  • V poslední době je znát „boom“ válečných filmů z druhé světové války, točí se o hrdinech ze všech možných armád, jen v Čechách v tomhle směru pokulháváme. Spíš se babráme v našich selháních než v připomínce toho, nač můžeme být hrdí.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti na videu, poslouchat můžete také v audiopřehrávači.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám