Hlavní obsah

I Hynek Čermák zažil šikanu na vlastní kůži. Teď proti ní bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času nás překvapí extrémně násilný čin, násilí je ale ve společnosti přítomné historicky. Mívá různé podoby od násilných trestných činů přes „drobnou“ fyzickou šikanu až po šikanu psychickou. Všechny tyto patologické jevy by většinou bylo možné včas podchytit, kdyby si různých varovných signálů dokázali všimnout lidé v okolí oběti nebo útočníka.

Hlas na poušti: Hynek Čermák a Josef TomanVideo: Novinky

 
Článek

Podcast Hlas na poušti Milana Mikuleckého měl po delší době opět dva hosty. Hynek Čermák je dnes veřejností známý jako herec, nicméně v minulosti vedle jiných profesí také pracoval jako osobní strážce. Josef Toman je bezpečnostní konzultant a instruktor sebeobrany.

Hynek Čermák, Josef Toman a Denisa Kartusová jsou hnacím motorem projektu Men’s Factor.

Název projektu by mohl někdo vykládat, že jde v dnešním světě přehnaných fobií z „toxické maskulinity“ o projekt z minulého století, nicméně účastní se ho také řada žen a jeho cílem je řešit vysoce aktuální problém - násilí ve společnosti a šikanu uvnitř uzavřených skupin.

I když jak sami autoři říkají, jejich cílem není násilí vyřešit jednou provždy, protože to je nereálný cíl, alespoň ho však omezit, případně pomoci těm, kteří jsou obětí šikany.

Reklama nás neustále šmíruje a ukazuje nám, co nás skutečně zajímá

Hlas na poušti

Násilí v nějaké formě bylo ve společnosti přítomné vždy, mění se jen jeho formy, protože možnosti, jak lidé mohou násilí páchat, se také mění.

Když budeme mluvit čistě o šikaně, má řadu „startovacích“ signálů. U dětí to jsou nejčastěji vzorce chování, které si přinášejí z rodiny, ze svého nejbližšího okolí.

To tvoří v kombinaci se zvýšenou tolerancí vůči násilí v popkultuře, ať již jde o filmy, hudební videoklipy, počítačové hry, nebo například často uměle exaltované chování některých celebrit (často i sportovních), podhoubí pro přenos takového chování i mezi nejmladší generaci.

V podcastu se hosté nemohli vyhnout ani násilí jako takovému, tedy tomu, zda a případně jak bojovat, pokud již člověk vyčerpal všechny ostatní preferované možnosti.

Vyhnout se konfliktu například tím, že člověk verbálně uklidní situaci, uteče nebo se schová. Řeč byla o různých situacích, kdy nezbyde nic jiného než fyzický boj, jak se na něj připravit, čemu se vyhnout.

O šikaně mluví i sám Čermák, který s ní má sám zkušenost z dětství.

Co také zazní v tomto díle:

  • Obětí šikany se člověk může stát v každém věku. Svoji zkušenost s ní má i Hynek Čermák.
  • Bránit se agresivnímu chování fyzicky, to by měla být vždy až ta poslední možnost, když není možné utéct nebo se schovat.
  • Velmi málo se mluví o násilí a šikaně mezi děvčaty, přitom to mezi nimi není nic neobvyklého. A často je to brutální záležitost.
  • Pro potírání šikany mezi dětmi je základem funkční rodina.
  • Je nutné neustále opakovat, že podle filmů nebo videí se ještě nikdo účinné sebeobraně nenaučil.
  • Problém násilí není v tom, že by ho bylo víc, ale že jsme si na něj zvykli a společnost ho víc toleruje.

Pusťte si dnešní díl podcastu v našem přehrávači. Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám