Hlavní obsah

Česká republika patří mezi nejúspěšnější země světa v letecké akrobacii, státu navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká akrobacie je extrémní sportovní disciplína. Náročná na špičkovou techniku, finance i přípravu jednotlivých pilotů. Hostem dalšího dílu podcastu Hlas na poušti je Lukáš Pařízek, pilot, reprezentant České republiky v nejvyšší kategorii letecké akrobacie – Unlimited. Na posledním ME v letecké akrobacii v italském Pavullo nel Frignano vybojoval spolu s Martinem Šonkou stříbrnou medaili v týmových soutěžích.

Hlas na poušti: Lukáš PařízekVideo: Novinky

 
Článek

Na celém světě je jen málo zemí, které v letecké akrobacii dokážou soutěžit a vítězit. Bývalé Československo a později Česká republika, její letadla a piloti v ní sklízejí úspěchy již téměř sto let. Bohužel i tento sport se u nás pomalu stává historií, protože ho stát na rozdíl od řady jiných naprosto přestal podporovat.

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Putin postupuje stejně jako Hitler. Cena, kterou zaplatíme, bude tragická

Hlas na poušti

Letectví bylo v Čechách vždy populární, možná je to tím, že nám podvědomě scházelo moře, a proto jsme se upínali k nebi. Ostatně heslo „Vzduch je naše moře“ nás provází téměř od vzniku samostatné republiky.

Na podmínky skutečně malé země u nás vznikl silný a úspěšný letecký průmysl, generace leteckých konstruktérů, techniků, ale i pilotů. Pilotů, kteří nás reprezentovali v bojích druhé světové války na Západní i Východní frontě, ale i pilotů, kteří bojovali na mírovém nebi, ve sportovních disciplínách.

Od těch dnes již téměř zapomenutých pilotů z dvacátých a třicátých let – Malkovský, Kňažikovský, Široký, Novák – přes Bezáka, Bláhu z let šedesátých a Tučka nebo Jirmuse z let osmdesátých až ke Stáhalíkovi z let devadesátých. Dnes může širší veřejnost znát jména Šonka nebo Kopfstein – dva české piloty, kteří se účastnili série Red Bull Air Race.

Přestože by to podle mediální pozornosti mohlo vypadat, že těmito jmény česká letecká akrobacie skončila, není tomu tak. Stále přicházejí noví adepti a adeptky, nicméně proti těm předchozím generacím to mají stále těžší a těžší.

Důvodů je celá řada, počínaje nedostatkem financí, protože stát oproti minulosti ukončil podporu tohoto sportu, přes velký úpadek českého leteckého průmyslu pro roce 1989 a konče řadou ekologických omezení, které podstatně omezují možnosti tréninků.

Přestože ani v minulosti nebylo možné porovnávat možnosti našich letců s tím, co měli (a stále mají) k dispozici reprezentanti zemí, jako jsou třeba Francie nebo Rusko, dnes je tento nepoměr extrémní. Část problémů samozřejmě jde i za zkostnatělým způsobem organizace akrobatických závodů, který se sto let téměř nezměnil, a v dnešní zrychlené době, jež vyžaduje krátké a intenzivní prožitky, jsou stále vyžadovány závody probíhající až dva týdny.

Přitom cesta, kterou ukázaly závody série Red Bull Air Race, umožnila letecký sport přinést zajímavě i dnešním divákům. Tyto závody sice nebyly příliš o akrobacii, ale o vtažení diváků do dění a vytvoření atmosféry, se kterou se mohl ztotožnit i člověk, který sám letadlo neumí pilotovat. O tom všem, ale také o Lukášově cestě do kokpitu, o tom co mu létání dalo a dává, je dnešní díl.

Jedním z významných hráčů v obchodu s pohledávkami v Evropě je česká firma. Doma ale nepůsobí

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • V jakých kategoriích se dnes v leteckých sportech soutěží a jaké jsou mezi nimi rozdíly?
  • Časy, kdy československý nebo český letecký průmysl vyráběl ty nejlepší sportovní letadla na světě jsou definitivně pryč.
  • Co s člověkem dokáže dělat pozitivní a negativní přetížení a jak je při létání nebezpečné?
  • Dnešní vrcholová letecká akrobacie u některých extrémních prvků jde proti základům aerodynamiky.
  • Leteckou akrobacii hodnotí rozhodčí, často je to hodně subjektivní a hodně záleží na osobních sympatiích.
  • Proč je obtížné přitáhnout širokou veřejnost k letecké akrobacii a v čem to mají fotbal, nebo formule 1 jednodušší?

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti v našem přehrávači.

Odebírejte Hlas také na Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať Vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám