Hlavní obsah

Čtyři roky žila v Austrálii. Obří pavouky nacházela česká cestovatelka i v botách

Touha zdokonalit si angličtinu zavedla Radku Darebnou do Austrálie. Z několikaměsíční návštěvy Sydney se nakonec vyklubal čtyřletý pobyt, během nějž měla česká cestovatelka možnost vidět takřka celou zemi, ale i množství exotických ostrovů v Oceánii. O obřích pavoucích, pracovních zkušenostech u protinožců, ale také o bydlení s domorodci na Vanuatu vypráví Darebná v novém dílu podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa – AustrálieVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak složité je přestěhovat se do Austrálie? (1:03)
  • Jde si zvyknout na obří pavouky v domácnostech? (17:47)
  • Co nabízí tichomořské ostrovy? (26:36)
  • Jak se bydlí u domorodců na Vanuatu? (29:59)
  • Proč Australané cestují hlavně na Bali? (43:37)

Touha naučit se lépe anglicky a vidět na vlastní oči Sydney byly pro Darebnou prvotními motivacemi. „Nejdřív jsem tam odletěla na tříměsíční jazykový kurz, a nakonec z toho byl čtyřletý pobyt. Stěhování na vlastní pěst bych ale asi nedoporučila, mně s tím pomáhala agentura,“ uvedla Darebná během rozhovoru.

Cizinci, zejména z řad studentů, to mají v Austrálii podle Češky poměrně těžké, protože mají dlouho školu, a po ní musejí ještě pracovat. „Pokud nemáte extra výbornou angličtinu, tak začínáte úplně od nuly, třeba jako servírka, chůva, uklízečka nebo prodavačka,“ konstatuje Darebná.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

„Člověk může nějakým způsobem stoupat po kariérním žebříčku, ale spíše tam dostávají práci místní nebo lidé z Nového Zélandu. Je úplně jedno, jestli máte dvě nebo tři vysoké školy z Česka, v Austrálii zkrátka dostanete práci třeba na stavbě,“ řekla Darebná a připustila, že i takové pozice jsou však u protinožců dobře placené.

Foto: Novinky

Češka Radka Darebná strávila čtyři roky v Sydney. Procestovala díky tomu Austrálii a Oceánii

Život v Austrálii s sebou ale přináší i řadu dalších specifik, například co se týče místní fauny, která může leckoho z Evropy vyděsit. Pavouci velcí jako dlaň se podle Darebné vyskytují i ve městech, jsou ale údajně neškodní. „Pár mi jich vlezlo i do bot, pár jsem jich našla v koupelně, ale naučila jsem se s nimi žít. Když mi hodně vadili, tak jsem je chytila do sklenice a pustila ven. Určitě jsem je nezabíjela, respektovala jsem tamní přírodu takovou, jaká je,“ tvrdí Darebná.

Letenky na ostrovy za hubičku

Austrálii využila Češka jako skvělý výchozí bod pro objevování celého regionu, tedy i Nového Zélandu a řady ostrovů v Oceánii, jako jsou Cookovy ostrovy, Vanuatu či Francouzská Polynésie. „Chtěla jsem to využít na maximum. Letenky můžete sehnat za podobné ceny jako u nás v Evropě třeba z Prahy do Říma nebo do Barcelony. Všude jsem to měla do tří hodin,“ vzpomíná.

Jeden z nejsilnějších zážitků prožila Darebná na Vanuatu, kde s kamarádkou sehnala bydlení přímo u tamních domorodců. „Bylo velmi jednoduché, na solární energii, venkovní sprcha byla jen kýbl studené vody,“ říká Češka s tím, že po tomto zážitku o něco více dokázala docenit výdobytky moderní civilizace, které nejsou na ostrovech v Oceánii vždy samozřejmostí.

KVÍZ: Klokani, kokosy a bílé pláže. Co víte o opačné straně planety?

Cestování

Zároveň Darebná připouští, že si jsou tichomořské ostrovy svým charakterem hodně podobné, tudíž turisté při výběru málokdy sáhnou vedle. Trochu divočejší jsou podle cestovatelky například Markézy patřící k Francouzské Polynésii, které jsou moderním světem málo dotčené.

„Vždy jsem se těšila zpátky do Austrálie, ale mnohokrát jsem prožila šok, když jsem se z naprostého klidu vrátila do hektického života. Ale byla v tom rovnováha,“ míní Darebná.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám