Hlavní obsah

Uzbeci jsou nejhodnější národ na světě, shodují se čeští sourozenci

Sourozenci Martina a Josef Ptáčkovi jsou vícenásobnými mistry světa v bojových sportech. Jejich vášeň je před třemi lety zavedla do Uzbekistánu, který si okamžitě zamilovali. Na zemi vyzdvihují nejen její přírodní krásy a gastronomické pochutiny, ale hlavně hrdé a přívětivé obyvatele. O tom, proč je považují za nejhodnější národ světa, vyprávějí v novém dílu podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa Uzbekistán – upoutávkaVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak se Ptáčkovi s Uzbekistánem seznámili? (2:12)
  • Je Uzbekistán bezpečná země? (10:16)
  • K čemu v zemi slouží turistická policie? (20:57)
  • Co lze v Uzbekistánu vidět? (28:04)
  • Proč má někdo v Uzbekistánu dvě manželky? (43:52)

Podle sourozenců Ptáčkových si lidé pod Uzbekistánem často nepředstaví nic konkrétního, maximálně jakési nebezpečí, které pramení i z toho, že stát sousedí s Afghánistánem. „Je to ale země neuvěřitelných možností, kde jsou velmi příjemní lidé, krásná příroda, a člověk se tam může dobře posunout ve všem, co dělá,“ míní Josef Ptáček.

S tím souhlasí také Martina Ptáčková. „Máme díky sportu možnost cestovat a přijde nám, že Uzbeci jsou opravdu hodný národ. Lidé si mezi sebou nezávidí tolik jako třeba v Česku, a pokud je člověk v něčem opravdu dobrý, tak ho uznávají, podporují ho. Dobré jídlo a krásná příroda jsou už jen věci navíc,“ tvrdí vícenásobná mistryně v bojových sportech s tím, že by si dokázala představit v Uzbekistánu i život.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiopřehrávači na začátku článku

Poprvé se oba sourozenci s Uzbekistánem seznámili před třemi lety během mistrovství světa. Jejich druhá návštěva už byla napůl motivována sportem a napůl samotným cestováním. „Kdo tam vyrazí a na vlastní se oči se přesvědčí, že to tam stojí za to, vrací se rád,“ konstatuje Ptáčková a opakuje, že mentalita lidí je možná tím klíčovým tahákem. „Nesnaží se na vás vydělat, jsou srdeční a nejsou lakomí.“

Foto: Novinky

Sourozenci Josef a Martina Ptáčkovi si zamilovali Uzbekistán

Výraznou vlastností Uzbeků je podle Ptáčkových pohostinnost. Váží si jednak svojí rodiny, ale i hostů. Odmítnutí jídla se bere jako urážka. „Jednou jsem dělal z Uzbekistánu na dálku zkoušky ve škole a zpozdil jsem se, protože mi u oběda neustále objednávali šašliky. Když jsem to pak vysvětloval učiteli, že jsem prostě nemohl odejít, moc to nechápal,“ směje se Josef Ptáček.

Lákadel je mnoho

Zemi hodnotí oba sourozenci i jako velmi bezpečnou, navzdory tomu, že na internetu se často lze dopátrat věcí, před kterými se mají mít návštěvníci na pozoru. „Když jsme jeli do Uzbekistánu poprvé, také jsme se báli a měli respekt,“ konstatuje Ptáčková, že má pochopení pro turisty, kteří jsou obezřetní.

I z toho zřejmě pramení, že mnoho cestovatelů se do této bývalé republiky Sovětského svazu nevydává sólo. „Alespoň my jich moc neviděli,“ uvedl Ptáček v podcastu. „Turisté tam jsou, ale vyloženě turistická země to není,“ dodal.

Uzbekistán má přitom mnoho co nabídnout. „Hedvábná stezka, náměstí a historický komplex Registan v Samarkandu, opevnění v Chivě, nádherná příroda, hory, kde se dá v létě i koupat, nebo spíš otužovat, protože teploty jsou tam pořád nízké,“ vyjmenovala Ptáčková některá z lákadel. „Je určitě dobré procestovat i místa, o kterých se všude píše, byla by myslím ostuda je nevidět,“ dodala.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám