Hlavní obsah

Češka vyrazila sama do Iráku. V Bagdádu ji taxikář udeřil a zamkl v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od návštěvy Iráku zrazuje své občany snad většina států světa. Blízkovýchodní země, kterou dlouhé roky sužovaly ozbrojené konflikty, se tak nejeví jako úplně vhodná turistická destinace. Češka Tereza Knihová se do ní přesto toužila vypravit a svého rozhodnutí nelituje, i když se během pouhých čtyř dnů stačila dostat do několika nepříjemných situací. Při jedné ji fyzicky napadl bagdádský taxikář.

Upoutávka na podcast Slepá mapa o IrákuVideo: Michael Švarc, Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Proč se Knihová vypravila zrovna do Iráku? (5:20)
  • Jak jsou v Iráku zvyklí na cizince ze západu? (11:57)
  • Je pro ženu bezpečné chodit po ulici bez šátku? (23:20)
  • Jak vypadá bývala bašta Islámského státu Fallúdža? (28:53)
  • Co se může stát při cestě na černý trh se zbraněmi? (33:20)

Knihová v posledních letech jezdila především do Střední a Jižní Ameriky, kde navštívila třeba Chile nebo Venezuelu. Dostala však chuť na změnu. K návštěvě Iráku ji mimo jiné motivoval cestovatelský podcast Novinek, konkrétně pak díl s českým cestovatelem Vladimírem Košťálem, který vyrazil do Afghánistánu.

„Měla jsem možnost většinu evropských států procestovat s rodiči při služebních cestách a v posledních pěti letech jsem je intenzivně projezdila na motorce. Chtěla jsem ale poznávat i vzdálenější země,“ uvedla Knihová v podcastu Slepá mapa.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiopřehrávači na začátku článku.

O cestách se Knihová podle svých slov rozhoduje impulzivně, a ačkoli jim předchází důkladná průprava, nikomu o nich do poslední chvíle neříká. Nechce totiž zbytečně zatěžovat své blízké. „Irák opravdu není po letech konfliktů a válek destinace, která je běžná. Bezpečnostní situace tam není ideální, ačkoli nová vláda umožňuje snazší vstup do země a chce ji více otevírat návštěvníkům,“ okomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Češka Tereza Knihová má dobrodružství v krvi.

V Iráku si Knihová vytyčila několik hlavních cílů. Vyjma hlavního města Bagdádu to byly také pozůstatky Babylonu či Fallúdža, která byla ještě v roce 2016 baštou Islámského státu. „Když stojíte uprostřed Babylonu, tak vám najednou Karlův most už nepřipadá tak historický,“ konstatuje.

Na místě využila Knihová služby průvodce, který ji všude vozil a doprovázel. Dodával jí i pocit bezpečí. Ačkoli zvyklosti ženám, včetně cizinek, nařizují nosit šátek, Češka občas vyšla na ulici bez něj. „Abych řekla pravdu, občas jsem to zkoušela a pak jsem narazila,“ tvrdí s tím, že ji někteří muži upozornili, aby se zahalila.

Rána pěstí i osahávání

K největšímu konfliktu došlo při konci čtyřdenního pobytu, když Knihová, která je držitelkou zbrojního průkazu, objevila v Bagdádu černý trh se zbraněmi. „Nechala jsem se tam odvézt taxikářem, který se chtěl vyhnout ucpané hlavní třídě, a tak zamířil do postranní uličky,“ vzpomíná Češka.

„Do bagdádské postranní uličky ale nechcete. Spustila jsem povyk, ať okamžitě zastaví. Taxikář mi řekl něco ve smyslu, že je to zkratka, ale já začala kopat a bouchat do skla a řvát, ať okamžitě zastaví. On mě ale zamknul s tím, že mě pustí za sto dolarů,“ řekla v podcastu Knihová o jedné z velmi nepříjemných situací. „Jelikož jsem neuposlechla jeho výzvy, tak mě udeřil a dal mi najevo, že s ním takhle mluvit nebudu,“ dodala.

Knihová se však nedala a údery mu třikrát vrátila. Pak mu do klína hodila 50 dolarů, načež ji taxikář jako zázrakem pustil.

Čech vyrazil jako turista do Afghánistánu. Člen Tálibánu ho prováděl zámkem

Podcasty a pořady

Obdobně nepříjemnou situaci zažila i cestou na letiště, kdy ji jiný taxikář začal osahávat. Považuje to však za výjimky, podle Knihové jsou Iráčané jinak velmi milí a pohostinní lidé, kteří jí při jejím pobytu často nezištně pomohli nebo nabídli vodu či něco sladkého k zakousnutí.

„Navzdory těm nepříjemným situacím bych se do Iráku ráda vrátila, ale v tomhle životě to už asi nezvládnu. Je to nádherná země, která má co nabídnout; jsou tam krásné treky a národní parky. Není to úplně resortní destinace na válení se u bazénu a nakupování,“ uzavřela Knihová své povídání.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám