Hlavní obsah

Vrátili se už špačci i čápi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrné teploty a objemy srážek v posledních zhruba čtyřech týdnech připomínají spíše než klasické zimní počasí brzký nástup jara. Ostatně již v polovině února na mnoha místech vykvetly například sněženky a také stěhovaví ptáci se začali vracet dříve, než je obvyklé. Tepleji má být i ke konci února a začátkem března.

Foto: Profimedia.cz

Špačci se už vrátili.

Článek

„Předpokládáme, že období do 17. března bude teplotně nadprůměrné až průměrné,“ uvádí český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách. Na přelomu února a března mají teploty vyrůst až ke dvanácti stupňům. Spíše nadprůměrné mají být nadále také srážky, přičemž na horách by mohlo i nasněžit.

Teplé počasí vyřadilo pro letošní sezonu již před týdnem z provozu lyžařský areál na Plešivci v Krušných horách na Karlovarsku. „Máme tady letní období,“ uvedl v nadsázce Petr Voráček z tohoto lyžařského areálu. „Je tu pořád nad nulou a od listopadu napršelo skoro šest set milimetrů vody,“ pokračoval s tím, že v lokalitě Plešivce je dlouhodobý průměr čtyřicet až šedesát milimetrů srážek za měsíc. „S tím se nedá bojovat. Tohle až extrémní počasí sníh prostě sežere. Deset až patnáct centimetrů denně,“ dodal s tím, že více uměle zasněžit rozsáhlé sjezdovky nebylo možné, protože areál má omezené povolené limity odběru vody. Velmi špatný je letošní rok pro běžkaře, kteří si v Krušných horách stopy moc neužili.

Lyžařské areály zavírají, na horách není sníh

Cestování

Díky teplému počasí se vrátili dříve stěhovaví ptáci. „Špaček přiletěl o tři týdny dříve a čáp také takřka o tři týdny,“ poukázal pozorovatel přírody Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku, která leží v nadmořské výšce zhruba šesti set metrů nad mořem. „Kvetou mi na zahradě kočičky a jíva, ale v nižších polohách, jako například v Karlových Varech, tak tam kvetou olše a líska. Ale to se ani tak moc oproti jiným rokům neliší,“ dodal.

Podle zahrádkářů má vlhké počasí své výhody. „Dala by se vysít mrkev a petržel, která by mohla zužitkovat stávající vláhu,“ uvedla zahrádkářka z karlovarské městské části Počerny Lenka Kmotrasová. „Ona tato zelenina dlouho klíčí, takže když zůstane v zemi, tak se nic nestane,“ pokračovala zahrádkářka. „Maminka vysévala papriky a rajčata, ale ty má doma za oknem. Rajčata už mají děložní lístky,“ konstatovala Kmotrasová.

Únor je podle ní ideální pro zahrádkáře, aby si práci naplánovali. „Aby věděli například, čím začne setba a co poté. Protože, jak se všeobecně otepluje, tak je pěstební sezona delší, což na zahradě neznamená jen jednu sklizeň, ale po rané zelenině je možné opět něco vysít,“ pokračovala zahrádkářka. „Bylo by škoda mít půl sezony prázdné některé záhony,“ dodala s tím, že únor bez sněhu je ideální pro prořezávky a přihnojování ovocných stromů a keřů.

Podle Kovaříka je ale třeba myslet na to, že zima se může ještě vrátit, i když třeba jen na dva tři dny. „Až se bude skutečně připravovat jaro, tak se objeví sníh. To tak je, jako vloni a předloni. Přijde začátek března a přijdou zimní epizody, takže nic strašného. Prostě deset centimetrů sněhu tady a dvacet centimetrů do rána támhle, ale to za dva dny roztaje. Zima se s příchodem jara bude připomínat,“ uzavřel Kovařík, podle kterého se určitě lokálně nevyhneme tomu, že některé plodiny na jaře jako takřka každý rok pomrznou.

Češi loni spotřebovali nejméně elektřiny za 14 let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám