Hlavní obsah

Úroda v ohrožení. Meteorologové aktualizovali výstrahu před mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty na přelomu týdne mohou v noci a nad ránem padat až k -5 stupňům Celsia, přičemž ty přízemní mohou být ještě nižší. Upozornili na to v pátek meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ti aktualizovali už dříve vydanou výstrahu před sněhem a mrazem, který může poškodit vegetaci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jahody jsou v plném květu, mráz by mohl úplně zničit úrodu

Článek

Aktuálně platí výstraha před mrazem ve vegetačním období od sobotní půlnoci do odvolání a týká se většiny území České republiky s výjimkou jihovýchodního cípu.

„V přílivu studeného vzduchu od severu očekáváme od neděle 21. dubna, nejpravděpodobněji do úterý 23. dubna nebo středy 24. dubna, déletrvající období, kdy bude teplota v noci a ráno klesat na většině území, vyjma jihovýchodní Moravy, v průměru na 0 až -5 °C (ve dvou metrech nad zemí), přízemní teploty budou ještě nižší. Mrazy jsou rizikové a mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Riziko poškození vegetace by mohlo pozvolna pominout v průběhu druhé poloviny příštího týdne, kdy bude podle meteorologů síla mrazů klesat.

Bude zima. V Německu nasněžilo do rozkvetlých jabloní

Evropa

ČHMÚ v textu varování upozornil, že zeleninu a nízké rostliny je možné chránit světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako jsou lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce) nebo dýmování/zakuřování spalováním rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ uvedl ústav.

Až do sobotního podvečera platí také výstraha před sněhem, jež se týká zejména horských oblastí na severu, jihu a západě země. Sněžit začalo už v pátek a celkem může napadat 15 až 40 centimetrů.

„Nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne od pátku do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější,“ popsali meteorologové s tím, že sněhové přeháňky budou slábnout v sobotu večer a v noci na neděli.

Na Šumavě je klasická zima. Minus osm a další přívaly sněhu

Domácí

Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám