Hlavní obsah

Bude zima. V Německu nasněžilo do rozkvetlých jabloní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Studený a vlhký vzduch přinesl do Německa sněžení i v nižších polohách. V Bavorsku sněhové vločky zabílily nejen střechy, stráně a automobily, ale napadaly také do rozkvétajících jabloní. Podle webu Severe Weather Europe teplota v Evropě klesla od víkendu bezmála o 20 stupňů.

V Bavorsku napadl sníh, zasypal rozkvetlé stromyVideo: Reuters

 
Článek

Sníh kromě rozvíjejících se květů ovocných stromů zasypal v některých částech Německa také již plně rozkvetlé sakury. Ranní teploty jen několik stupňů nad nulou přiměly pampelišky pevně sevřít květy.

Podle webu Severe Weather Europe proudí do západní a střední Evropy studený vzduch od severu kolem tlakové níže nad Pobaltím a tvořící se silné tlakové výše nad Atlantikem.

Foto: Profimedia.cz

Pod sněhem se octly v úterý ráno také narcisy v mnoha zahradách v německém Durynsku (16. duben 2024)

Jihozápad a jih Evropy zůstal zatím přílivu studeného vzduchu ušetřen, ale od středy se začne ochlazovat i tam. V tu dobu budou ranním mrazem ohroženy ovocné stromy v Británii.

Ve Francii, Beneluxu a hornatých oblastech Španělska začnou mrazivé ranní epizody ve čtvrtek a protáhnou se podobně jako v Česku až do víkendu.

Chladné počasí v Evropě ale zůstane nejspíš ještě déle. Podle meteorologů hluboko pod dlouhodobým teplotním průměrem zůstane celá druhá polovina dubna a mírně oteplovat se začne až na počátku května.

Na horách bude bílo

Podobně vyznívá i dlouhodobý výhled, který vydal Český hydrometeorologický ústav.

„Studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teploty. V první květnové dekádě by se teploty už měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Celkově by období od 15. dubna do začátku druhé květnové dekády mělo být teplotně podnormální,“ uvedli meteorologové.

I v Česku už sněžilo, i když jen na horách. V úterý ráno bylo nejvíce nového sněhu na Šumavě. „V nadmořských výškách nad 900 m n. m. leželo nejčastěji mezi 1 a 3 cm nového sněhu,“ napsal ČHMÚ na Facebooku.

„Zimní počasí bude na horách pokračovat i v následujících minimálně sedmi dnech a je pravděpodobné, že na konci této sněhové epizody budou na hřebenech nejvyšších hor lokality, kde bude ležet i několik desítek centimetrů nového sněhu,“ dodali meteorologové.

Léto utnou sněhové vločky. A nebude to krátkodobý exces

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám