Hlavní obsah

U Poličky to bylo tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obci Lubná nedaleko Poličky zasáhlo minulý týden slabé tornádo. Potvrdil to v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na základě průzkumu lokality.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Radarová data ukazují přítomnost tzv. hook echa, radarové signatury, která svědčí o tom, že to, co způsobilo v Lubné škody, byla minisupercela.

Článek

„Podle doložených škod urazilo dráhu cca 500 metrů. Nejsilnější projevy mělo zpočátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy, což odpovídá rychlosti kolem 128 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Ti zároveň připomněli, že pokud by se tornádo o stejné intenzitě vytvořilo byť jen o půl kilometru dále, patrně by se o něm nikdo nedozvěděl, neboť v okolí nebyly pozorovány žádné škody na lesním porostu a stromech.

Tornádo se vytvořilo v sobotu při přechodu studené fronty, kterou doprovázely silnější bouře a na radarech byly zaznamenány i supercely.

Doposud jediné potvrzené letošní tornádo se prohnalo na konci března u Letovic na Boskovicku.

U Letovic to bylo tornádo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám