Hlavní obsah

Týden začne ochlazením a bouřkami, pak zavládne tropické vedro

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle přinesla druhý tropický den letošního roku a tento týden sérii tropických dnů dál rozšíří. Pondělní přechod studené fronty ale přinesl ochlazení a připravit se musíme i na studená rána, kdy až do středy budou nejnižší teploty místy klesat pod 10 stupňů Celsia. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.6. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nejvíce oblačnosti i srážek z celého týdne přinese pondělí, a to včetně bouřek. „Od úterý se můžeme těšit na převážně slunečné dny. A nejvyšší teploty naměříme o víkendu – to k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu a odpolední teploty se budou zastavovat na hodnotách přes 30 °C,” uvedla Honsová.

V pondělí je počasí u nás pod vlivem studené fronty. Ráno je místy deštivé a v severní polovině území se místy vyskytují i bouřky. Po poledni budou srážky přechodně ustávat, oblačnost bude proměnlivá. Během odpoledne očekáváme místy přeháňky nebo bouřky, které mohou být ojediněle i silné, doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy – krupobitím, přívalovým deštěm a silnými nárazy větru.

Silné bouřky očekáváme zejména ve východní polovině území. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 20 až 26 °C. Během dne bude foukat čerstvý vítr, nárazy mohou dosahovat až 55 km/h, v bouřkách bude přechodně zesilovat.

Počet obětí horka se v Praze v minulé dekádě zdvojnásobil

Domácí

Už během noci na úterý začne počasí u nás ovlivňovat tlaková výše. Zpočátku noci ještě očekáváme na východě území až zataženo s deštěm a ojediněle bouřkami, postupně i tam jasno až skoro jasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 7 °C, na východě bude až 12 °C.

V úterý se můžeme těšit až na 14 hodin slunečního svitu. Bude jasno až polojasno, během dne se může místy tvořit kupovitá oblačnost. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

Ve čtvrtek a v pátek bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle objeví přeháňky a bouřky. Ranní teploty očekávají meteorologové mezi 15 až 11 °C. Denní teploty v rozmezí 25 až 29 °C.

V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty vystoupají na 28 až 32 °C.

V neděli bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle dostaví přeháňky a bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V pondělí hrozí i bouřky (ilustrační foto).

Reklama

Výběr článků

Načítám