Hlavní obsah

Tropická bouře Hilary už bičuje Mexiko, v Kalifornii se na úder připravují poprvé od roku 1939

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická bouře Hilary se v neděli večer středoevropského času dostala nad území Mexika a postupuje dál k severu. Americké Národní centrum pro hurikány varuje před katastrofálními záplavami, které mohou ohrozit lidské životy.

Foto: Sandy Huffaker, Reuters

Lidé jdou po pláži v kalifornském San Diegu v očekávání blížící se tropické bouře Hilary

Článek

Hromadění pytlů s pískem, prověřování funkčnosti vodních pump, fronty před obchody s potravinami a varování obyvatelům, aby ochránili svůj majetek. Tak se Los Angeles a další města na jihu Kalifornie v neděli ráno západoamerického času (proti střední Evropě minus devět hodin) připravovala na příchod tropické bouře Hilary.

Hilary, původně klasifikovaná jako hurikán, se posouvala východní části Tichého oceánu ke Kalifornskému poloostrovu (Baja California), který je součástí Mexika. Útvar sice nárazem na pevninu zeslábl na „pouhou“ tropickou bouři, i tak jej však provází vítr o rychlosti přesahující 100 km/h a velmi silné dešťové srážky.

Z mexického území je v důsledku bouře hlášena jedna lidská oběť. Asi 800 lidí muselo být evakuováno.

Hilary se posouvá rychlostí asi 40 km/h k severu. V pondělí kolem poledne místního času by bouře měla zasáhnout jedenapůlmilionové pohraniční město Tijuana a poté se přesunout nad území USA. Národní centrum pro hurikány (NHC) předvídá lokální záplavy i sesuvy půdy. Pro některé oblasti jihozápadu USA může Hilary přinést nejsilnější deště za posledních sto let.

Hurikány, respektive tropické bouře, jsou obvyklé zejména v podzimním období v oblasti kolem Mexického zálivu. Na pobřeží Kalifornie však byl takový útvar zaznamenán naposledy v roce 1939.

Hurikán Hilary děsí Mexiko i USA, Kalifornie už zavírá pláže

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám