Hlavní obsah

Srpen se uvede počasím jako na horské dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním srpnovém týdnu se bude počasí často měnit. Zatímco ve čtvrtek mohou padat teplotní rekordy, na víkend se ochladí. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.8.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Během týdne k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu až západu, který přinese výrazný nárůst teplot vzduchu – ve čtvrtek budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 36 °C a padat budou i teplotní rekordy – ten z pražského Klementina je pro 4. srpna z roku 1986, tehdy tam naměřili 34 °C.

V pátek přes Česko přejde studená fronta – ta podpoří vznik bouřek a přinese ochlazení na víkend.

Déšť by byl zapotřebí zejména v Českém Švýcarsku, kde hasiči bojují s rozsáhlým požárem. Meteorologové však v tomto ohledu příliš optimističtí nejsou. Za poslední tři dny tam spadlo pouze jeden až pět milimetrů srážek  a v dalších dnech to nebude lepší. Zeslábne však alespoň vítr.

Na východě ČR hrozí rozvodnění menších toků. Hřensko zůstane bez deště

Domácí

V pondělí během dne musíme počítat místy s lokálními přeháňkami, které mohou být ojediněle i vydatnější. Bude oblačno, během dne místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty klesnou na 16 až 12 °C. Denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C.

V úterý bude polojasno, jen ojediněle přeháňky. Ranní teploty 13 až 17 °C. Denní teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí, tedy mezi 25 a 29 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 13 až 17 °C. Denní teploty 28 až 32 °C, na Ústecku bude 33 °C.

Ve čtvrtek bude kulminovat velmi teplé jihozápadní proudění, které přinese v maximech až 36 °C. Jinak bude jasno až polojasno, večer na západě území až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky.

Ranní teploty se zastaví těsně pod hranicí tropické noci, tj. mezi 19 až 15 °C. Denní teploty vystoupí vysoko – na 31 až 36 °C. V pátek už bude počasí u nás pod vlivem studené fronty. Ta opět podpoří vznik bouřek.

V pátek bude zataženo až oblačno, přeháňky, déšť a bouřky. Na východě území zpočátku až polojasno. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 29 až 33 °C, v západní polovině území 22 až 26 °C.

Oblačnosti bude o víkendu rychle ubývat, teploty budou zůstávat kolem letních hodnot – od severozápadu sem pronikne chladnější vzduch.

Tropické klima žene lidi do lesů a hor

Cestování

V sobotu bude polojasno, na východě zpočátku dne až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 13 až 17 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

V neděli bude polojasno. Ranní teploty 11 až 15 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám