Hlavní obsah

Tropické klima žene lidi do lesů a hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedra ženou lidi do lesů a hor, kde lze současné tropické klima prožít příjemně. Vedou místa s turistickými atrakcemi. Obležená výletníky zůstává nedávno otevřená nová rozhledna na 739 metrů vysokém vrchu Žaltman v Jestřebích horách na Trutnovsku.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Rozhledna na Žaltmanu poskytuje jedinečné výhledy.

Článek

„Množství turistů na rozhledně nás trochu zaskočilo. V takto zapadlém koutě republiky, kde leckdy nepotkáte živou duši, bychom to nečekali. Pořád to naštěstí ale není tolik, jako ve vyhlášených turistických oblastech,“ konstatovala na Žaltmanu dvojice výletníků.

Rozhledna jako hudební nástroj

Pětadvacetimetrová věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 22 metrů nahradila předloňské září původní patnáctimetrovou rozhlednu z roku 1967 s výhledem z plošiny v pouhých deseti metrech.

Starou rozhlednu dávno přerostly okolní stromy, jež zakrývaly jedinečný pohled na panorama Krkonoš, Orlických, Sovích a Stolových hor, Broumovsko, Králický Sněžník, Kunětickou horu nebo hrad Trosky. Jako na dlani mají odtud pozorovatelé osmou největší přehradu v Česku Rozkoš u České Skalice na Náchodsku.

Kam utéct před vedrem? Rada nad zlato

Domácí

„Pokud budete mít štěstí a umíte dobře naslouchat, je možné, že uslyšíte rozhlednu hrát. Díky proudění větru se stává hudebním nástrojem, který při výhledech také krásně zní,“ popisuje radnice v Malých Svatoňovicích efekt stálého větru na Žaltmanu, rozeznívajícího ocelové prvky věže všemožnými tóny.

Podkrkonošská obec s šestnácti sty obyvateli vztyčila turisty vyhledávanou atrakci bez štědrých evropských dotací a grantů.

Kovovou konstrukci nové stavby za 3,6 milionu korun z větší části financovaly Malé Svatoňovice pomocí veřejné sbírky, jež vynesla kolem 2,2 milionu korun a půlmilionového příspěvku Královéhradeckého kraje. Malosvatoňovické radnici se navíc podařilo prodat všech 122 schodů věže na nejvyšší kótě Jestřebích hor sponzorům. Každý prodaný schod nese jméno konkrétního dárce.

Místní sbírají odpadky

„Zájem veřejnosti svědčí, že lidé vzali rozhlednu, která zatraktivní Jestřebí hory, za svoji,“ řekl malosvatoňovický starosta Vladimír Provazník (nezávislý). Popularita novou rozhlednou zatraktivněného Žaltmanu přináší i nepříjemná negativa. Davy turistů za sebou zanechávají odpadky. Ponejvíce v podobě ubrousků nebo dětských plínek.

„Místní lidé chodí s igelitovými pytli a sbírají je. Snad až současný boom trochu pomine, tak si to sedne a odpadky se naučí neodhazovat i přespolní turisté,“ doufá místostarosta Malých Svatoňovic Marek Švrčina (nezávislý).

Tajemné podzemí Brna láká ještě tajemnějšími snímky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám