Hlavní obsah

Sníh se objevil i v nižších polohách. Na Valašsku padal do ještě kvetoucích stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husté sněžení se v neděli nevyhnulo ani nižším polohám. Sněhovou přeháňku zaznamenali třeba v Chrastěšově na Zlínsku, kde je nadmořská výška kolem 400 metrů nad mořem.

Sněžení na jihovýchodě MoravyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Meteorologové vydali na víkend několik výstrah před sněžením. Týkaly se jen horských oblastí; i v nižších polohách se ale mohl bílý poprašek objevit.

„Sníh leží na některých místech i v polohách pod 500 m n. m, zejména tam, kde sněžilo s vyšší intenzitou (západ Čech a okolí Beskyd),“ upozornil v neděli dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Chrastěšově, kde přeháňka kolem poledne trvala asi hodinu, sníh při teplotách kolem dvou až tří stupňů nad nulou při zemi roztával, v podhorských a horských oblastech se ale bílá pokrývka drží. Ve výše položených oblastech Valašska dosahuje sněhová vrstva několika centimetrů.

Pocitová teplota na Sněžce –20 °C. Krkonoše hlásí čtvrt metru sněhu

Počasí

Některé stromy ještě kvetou, řada jich je ale už odkvetlá. Jaký budou mít ochlazení a sněhová pokrývka vliv na úrodu, se teprve ukáže. Větší ohrožení ale budou představovat spíš až očekávané noční a ranní mrazy.

Před nimi meteorologové varují v následujících dnech, i když konkrétně jihovýchodu Moravy se na rozdíl od zbytku republiky výstraha před mrazem ve vegetačním období alespoň prozatím netýká.

Sněhová kalamita zastavila vlaky v Karlovarském kraji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám