Hlavní obsah

Pocitová teplota na Sněžce –20 °C. Krkonoše hlásí čtvrt metru sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi 15 centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se v neděli ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Na české straně jsou hory od 8. dubna bez lavinových stupňů. Vyplývá to z dat české a polské horské služby.

Sněžku zasypal v sobotu sníh.Video: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

Větší množství sněhu vítr nafoukal především do roklí ledovcových karů a na některé strmé svahy nad horní hranicí lesa. „V těchto místech se mohou objevit menší sesuvy sněhu,“ uvedla polská horská služba. Sněhovým polím na strmých svazích by se turisté měli vyhnout.

Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem leželo dnes ráno 22 centimetrů sněhu. Sníh leží ve vyšších polohách hor, hlavní střediska hor jsou bez sněhu. Na silnicích do středisek sníh také není. V Krkonoších s různou intenzitou s přestávkami sněží od ochlazení v noci na středu.

Na horách se v noci na neděli dál ochladilo. Teplota na Sněžce do rána klesla na minus devět stupňů Celsia. Protože na vrcholu hor vál vítr o rychlosti kolem 40 až 50 kilometrů v hodině, pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice Poštovny Anežka na Sněžce.

Krkonošské hřebeny zahalila sněhová vánice

Domácí

Ve střediscích byl mráz menší. V Peci pod Sněžkou bylo nad ránem minus šest stupňů, do 09:00 teplota vystoupala na nulu.

Slabě sněžilo i na hřebenech Orlických hor. Na Šerlichu ve výšce 1027 metrů nad mořem dnes ráno ležely asi čtyři centimetry sněhu a byly minus dva stupně Celsia.

V Krkonoších je nyní mezisezona, horské boudy jsou většinou mimo provoz. Z lanovek jezdí pouze lanovka na Sněžku, a to jen o víkendech. Do denního provozu letní sezony se lanovka na Sněžku rozjede 26. dubna. Vítr v neděli provoz lanovky na Sněžku neomezil a od rána jela na spodním i horním úseku.

V Královéhradeckém kraji by mělo být v neděli oblačno, ojediněle se sněžením či s deštěm. Teploty by se dnes měly pohybovat od pěti do osmi stupňů, na horách od minus dvou do plus dvou stupňů.

Sněhové nadílce není ještě konec, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám