Hlavní obsah

Na jihu Moravy čekají až 33 stupňů. Meteorologové varují před vedry a požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jižní Moravě vystoupají ve čtvrtek odpoledne teploty až k 33 stupňům, varovali ve středu meteorologové. Další výstraha již nyní platí v jižní části Jihomoravského kraje včetně Brna a na Uherskohradišťsku, kde hrozí požáry.

Foto: Juan Medina, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Varování před vysokými teplotami platí pro čtvrteční odpoledne zejména v jižní části Jihomoravského kraje.

Hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

„Nenechávejte děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,” nabádá ČHMÚ.

Zvlněná studená fronta může podle meteoroložky Michaely Valachové ve čtvrtek večer a v noci na pátek přinést na jižní Moravu přeháňky a bouřky.

Pozor na požáry

Současně meteorologové varovali také před požáry v Jihomoravském a Zlínském kraji. Výstraha platí od středečních 10:30 do odvolání. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů," uvedl ČHMÚ.

Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu a odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Současně by neměli používat i přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

„Dbejte na úsporné hospodaření s vodou,” dodává ČHMÚ.

Evropa se zahřívá rychleji než jiné rizikové oblasti, zjistila studie

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám