Hlavní obsah

Hrozí silný vítr a povodně, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr bude na většině území hrozit do středečního podvečera. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu rozšířil jak tuto výstrahu, tak varování před povodňovými jevy. Se zvýšenými průtoky se lidé setkají nejen v povodí Labe, ale i na jihu Čech.

Poryvy větru během 7. 2. 2024Video: windy.com

 
Článek

Silný vítr bude ve středu foukat na většině území s výjimkou severních a jižních oblastí Čech a jižních oblastí Moravy.

„Pravděpodobně nejsilnější nárazy větru se očekávají před nebo při přechodu studené fronty, která bude přes naše území postupovat zvolna k jihu,“ uvedli meteorologové, kteří očekávají poryvy o rychlosti kolem 70, na horách i 90 kilometrů v hodině. Slábnout bude vítr později v průběhu odpoledne.

Přechod studené fronty s sebou přinese i srážky, které zejména v severních oblastech budou i v nižších polohách sněhové.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 7.2. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Povodňová bdělost kvůli zvýšené hladině Labe hrozí po celé délce toku. Nad úroveň prvního stupně povodňové aktivity se může Labe znovu dostat na horním toku. Tamtéž se bude celý den udržovat i hladina středního Labe a později rovněž na dolním toku.

„Na vzestupu budou také toky odvodňující Šumavu. V noci na čtvrtek očekáváme vzestupy hladin toků v povodí horní Otavy a Vltavy nad Lipnem,“ doplnili meteorologové s tím, že zejména na Vydře, Křemelné a Otavě nad Sušicí se mohou hladiny dostat na první i druhý stupeň povodňové aktivity.

Organizátorům biatlonu počasí zatápí, v nerovném boji ale zatím vedou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám